Kam je izginilo spoštovanje? So nas res tako učili?

Zadnje dni je bilo veliko gneva prelitega na račun stavke učiteljev. Vsak, ki je imel par sekund časa, si ga je vzel za to, da je povedal, kaj si misli o stavki in kaj si misli o “itak preveč” plačanih učiteljih, ki itak nič ne delajo. In še stavkajo. Družbena omrežja so ljudem dala dodaten zagon, da se postavijo v vlogo razsodnika in da “povedo svoje mnenje”.

Nekoč, ko sem bil jaz še mlajši, so me učili spoštovanja. Spoštovanja do sočloveka. Ne glede na njegov socialni, finančni, ali kakšen drugi status. Vsi ljudje smo bili ljudje. Tudi poklici, ki so jih opravljali ljudje so bili spoštovani, pa naj je šlo za natakarja, cestarja, prodajalko v trgovini, lastnika podjetja, ali pa politika. Potem se nam je zgodila demokracija in politika. Potem se nam je zgodila svoboda govora in zgodili so se nam interneti. In svet ne bo nikoli več takšen, kot je bil.

Verjetno se v tem času niso povsem spremenili kurikulumi v šolah, da so učitelji postali tisti, ki drugače izobražujejo otroke. Se je pa spremenila družba. So se pa spremenili odnosi. Predvsem pa smo v času demokracije vsi dobili možnost izraziti svoje mnenje preko različnih komunikacijskih kanalov, kar s pridom izkoriščamo za to, da obračunavamo z vsemi drugače mislečimi. To, da gre za svobodo govora seveda ne drži, ampak v tej zgodbi je to nepomembno.

Nisem zagovornik nikogar. Ponavadi sam “ščijem v veter”, ker si želim, da ljudje snamejo plašnice in pogledajo tudi izven svojih okvirov, predvsem pa, da razmislijo o svetu v katerem živijo. In se ozrejo tudi izven svojega mehurčka, ki je ponavadi precej drugačen, kot pa je realni svet na katerega so že pozabili.

Nazaj k stavki. Poklic učitelja je nekaj, kar bi vsaj po mojem skromnem mnenju moral biti hudičevo dobro plačan. Da. Prav ste prebrali. Učitelji in vsi ostali, ki sodelujejo v procesu vzgoje otroka so pomembni del otrokovega odraščanja. Včasih imajo učitelji večji vpliv na otroka, kot pa ga imajo starši, ki itak nimajo časa zanj – in posledično je otrok vpisan na vse obšolske dejavnosti. In tudi tam so učitelji in tudi ti učitelji vplivajo na vzgojo otroka.

Sedaj se bo verjetno kdo pridušal, da itak ne morem pisati o teh stvareh, ker nimam otrok. Drži. Da nimam otrok. Lahko pa precej bolj neobremenjeno gledam na vse skupaj, kot pa starš, ki si je zaradi stavke učiteljev moral vzeti dan dopusta in ga preživeti z otrokom. Se motim?

Kam je izginilo spoštovanje? Ja, Jakov Fak in njegovo nošenje zastave. Migranti. Delavci, ki opravljajo tista dela, ki jih mi ne bi opravljali. Uradnik. Ali pa voznik taksija … Kakšen odnos imamo do soljudi? Kako se obnašamo do njih? Je to, da imamo večji prihodek od nekoga predpogoj, da smo lahko nad njim vzvišeni? Nam izobrazba daje moč, da smo bolj prostaški in da smo mi tisti okoli katerih se vrti sonce?

To je svet, ki s(m)o si ga želeli. Samo čakam še, da kdo predlaga kaste in da se določijo pravila kdo spada v katero izmed njih. Ker je potrebno čim bolj popredalčkati stvari, predvsem pa je treba vse ožigosati. Ker to je demokracija in svoboda govora. Mogoče pa bi marsikdo moral za trenutek, če že ne more stopiti v čevlje drugega, vsaj poskusiti pogledati preko svojih “možganskih plank” in vsaj za trenutek razumeti kaj mu nekdo na drugi strani poskuša povedati. Slišimo se, vendar se ne razumemo.

  1. Mislim da so si šolniki naredili medvedjo uslugo, ko so se odločili medijsko izpostavili “frišne” učitelje in njihove začetne plače pri skoraj 1000€, kot primer prenizke plačne postavke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja