Sam še nisem poskusil alkohola. Torej bi moral moj odgovor na vprašanje – Prepoved pitja alkohola na javnih mestih: DA ali NE? zelo preprost?! Pa vendar temu ni tako.

Zadnje čase se je precej govorilo o tem, da bi dovolili točenje alkohola na športnih prireditvah. Tudi za to sem. Iz povsem preprostega razloga. Po predstavah v Operi, ali Drami točijo šampanjec. Tudi na vaških veselicah ga točijo. Zakaj ne bi smeli obiskovalci nogometnih tekem med polčasom spiti kozarec, ali tri, piva? Država bi dobila več denarja v proračun, športni klubi bi si malce opomogli, navijači bi bili zadovoljni. Volk sit, koza cela, naša država pa to prepoveduje. Seveda, saj je država in mora vse prepovedovati. In to mora biti zapisano v zakonih, ki jih je v Sloveniji celo morje. Platon je nekoč izjavil: Dobri ljudje ne potrebujejo zakonov da bi delovali odgovorno; medtem, ko slabi ljudje vedno znajo zaobiti zakone.

Sedaj pa še k popivanju na javnih mestih. Mladi, ki nimajo polnih denarnic se ponavadi dobivajo v parkih, ali na drugih javnih površinah in s seboj prinesejo pivo, vino, ali kakšno žganico. Sedijo, se pogovarjajo, gredo odtočit za prvo drevo in kaj zapojejo.

Delovni časi lokalov so ponavadi kot bi bili iz nekega drugega časa in obdobja, ko se je zgodaj hodilo v službo in zgodaj domov. Če se zapirajo ob 22. uri, potem morajo gostje iti in če je zunaj poletje, potem je to nekaj posvem drugega. Torej, kaj preostane mladim, če se poleti želijo poveseliti in jim to zakon ne omogoča? To, da gredo pred “hora legalis” še v trgovino in si nabavijo alkohol in ga potem spijejo nekje v parku.

Če se vrnem k alkoholu na športnih prireditvah, je tudi tukaj podobno. Država dobi denar od trošarin na alkoholne izdelke. Moramo se zavedati, da bodo ljudje, če bodo želeli piti alkohol, to tudi počeli (prohibicija in vse ostalo) in jih niti zakoni ne bodo morali ustaviti. Prav tako je potrebno upoštevati, da mladi nimajo denarja za pitje piva v lokalih, kjer zanj odštejejo 3,20 eura (jeap, pivo v Ljubljani je drago!). Država ne poskrbi za mlade, kot je bilo to nekoč, da imajo prostočasne dejavnosti oz., da najdejo svoj smisel v drugih stvareh – vsaka prostočasna dejavnost stane. Ker so vse dejavnosti plačljive, nastane rahel problem. Problem v tem, da se mladi nimajo kam dati in jim ostane pitje alkohola na javnih mestih.

Suma sumarum – nisem zagovornik alkohola in popivanja. Vendar v državi, kjer je vsaka stvar prepovedana, ni prijetno živeti, predvsem pa ni prijetno biti mlad. Mogoče bi morali vseeno premisliti kakšno družbo si želimo, saj prepoved ponavadi povzroči ravno nasprotje od pričakovanega in predvsem ne doseže pričakovanih učinkov.

Me zanima koliko manj “alkoholiziranih” ljudi je zaradi “Bručanovega” “Kebrovega” zakona, kot pa zaradi visokih cen alkohola? Podobno, kot je pri kajenju. Kdor bo želel kaditi, bo kadil ne glede na ceno cigaret. In vsaka prepoved prinaša nov revolt.

Bryant Park New York
Bryant Park New York