Zastaral kazenski pregon proti Popoviču in Janši, sodba proti Bavčarju razveljavljena

Okrajno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je proces v zadevi Patria zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. (vir) Vsebina odločbe ni znana, a junijski sklep vendarle nakazuje, da so pravnomočno sodbo proti Igorju Bavčarju razveljavili. (vir) Zastaral tudi kazenski pregon proti Popoviču (vir)

Trije primeri. Tri zgodbe. Trije precej podobni razpleti. Namesto, da bi dočakali oprostilno ali obtožilno sodbo, v Sloveniji znani “primeri” zastarajo. Ali res še kdo verjame v enakopravnost pred sodstvom za vse državljane republike Slovenije? Ali res še kdo verjame, da smo ljudje enaki pred zakonom?

Nimam podatka, koliko primerov letno na sodiščih zastara, vendar zgornji trije primeri so takšni, da se kaj takšnega ne bi smelo zgoditi. Namreč v zgodbe so vpleteni ljudje, ki so aktivni deležniki v političnem prostoru in zastaranja so črna pika za naša sodišča. Poleg tega pa mečejo zelo slabo luč na sodišča in ljudi, ki delo opravljajo profesionalno.

Me zanima, kdo je naslednji, ki pride na vrsto, da njegov primer zastara? V bistvu “majhne” ribe, ki ukradejo par sto eurov, hitrje končajo za zapahi, kot pa razvpiti primeri, kjer se odvetniki po vseh močeh trudijo, da se primer ne bi nikoli odvil do konca.

Potem pa se bomo čez par let lahko spet ukvarjali s primerom Patria, ker ni bil nikoli končan – ker je zastaral. Tako, kot se ukvarjamo z orožarsko afero in vsem ostalim, kar je določenim ljudem uspelo pospraviti pod predpražnik in ni nikoli prišlo do epiloga, ki bi dejansko odločil o tem kaj se je zgodilo.

Ja, v Sloveniji si nedolžen, dokler ti ni dokaza krivda. Prav je tako. Vendar naj se potem spremenijo zastaralni roki, da ne bo prihajalo do takšnih situacij, ko v enem tednu zastarajo trije razvpiti primeri. Da tega, da bi javnost morala dobiti vpogled v to, zakaj je prišlo do zastaranja in kdo je storil napake v procesu, niti ne omenjam!

janez_jansa_shod

  1. Očitno imamo nesposobne ali pa podkupljene tožilce. To z našim sodstvom je vse skupaj en velik joke. Par grežnih kozlov in kozlic so zaprli, večina jih bo pa nekaznovana odkorakala novim dogodivščinam naproti.

  2. Kar pa ne pomeni, da so nedolžni. Tako da, to je bilo za pričakovati. VIP, Veze I Poznanstva. Mogoče bodo še naprej shodi pred sodiščem, ker bodo hoteli da se sojenje nadaljuje, da dokažejo svojo nedolžnost. :)

  3. pa glih ti sluga GG se spravljaš razpravljat o morali in poštenju.

    Kakor hočeš, uradno tvoja nočna mora G JJ ni kriv. Jebi ga če ste tepci.
    BTW kak kaj posel

  4. Kot je lucidno zapisal(a) že FIN-311684:

    Zadeva se je vlekla več let, nešteto dobro plačanih javnih parazitov je iz meseca v mesec dobivalo plačo in danes nikom nič, ne bodo se pritožili, sprašujemo se zakaj so sploh tožili?

Komentarji so zaprti.