Podjetje RWE je nov ponudnik na trgu električne energije v Sloveniji. Če pred leti nismo imeli možnosti izbire ponudnika električne energije, so se stvari v zadnjih parih letih spremenile. Čedalje več je ponudnikov (GEN-I, Elektro Ljubljana – Elektro Energija, Elektro Celje Energija, Elektro Gorenjska Prodaja, Petrol Energetika, Elektro Maribor – Energija plus, Elektro Primorska – E3, Elektro prodaja E.U.), ki poskušajo do svojih uporabnikov priti na različne načine. Nekateri veliko denarja vlagajo v oglaševanje, drugi se trudijo na drugačne načine. Sam sem še vedno pri istem ponudniku, čeprav sem bil včeraj zelo pozitivno presenečen nad RWE!

Kaj se je zgodilo?
V Big Bangu sem kupoval malenkost in ko sem prišel na blagajno sem videl, da imajo pristopno izjavo za RWE. Ko je prodajalka opazila, da sem jo vzel v roke, je samoiniciativno začela razlagati o tem, kako se lahko sklene pogodba pri njih za RWE elektriko in kako imajo kalkulator, s katerim naredijo preračun – koliko prihrankov bi imeli pri drugem ponudniku.

Ja, bil sem presenečen. Ponavadi prodajalci, ki imajo pred seboj kup različnih ponudb in ugodnosti ne vedo ravno veliko o vsem skupaj, tukaj pa so očitno imeli “šnelkurz”. No, prodajalka je nadaljevala z razlago, da sploh ni potrebno ničesar drugega kot davčna številka in pa zadnji račun trenutnega ponudnika električne energije.

Ponujajo tri pakete, odvisno od časa vezave. Prodajalka je omenila,  da se vedno lahko prekine vezavo (tole mi je bilo od vsega najbolj zanimivo!) – vendar sem doma ugotovil, da to velja za paket nevezani. Ostali paketi pa so:

 • mini zajamčena cena energije za 12 mesecev
 • standard zajamčena cena energije za 12 mesecev – plus 5% popusta po 12 mesecih
 • ideal zajamčena cena energije za 36 mesecev – plus 5% popusta po 12 mesecih in 10% popusta po 24 mesecih

Ko je naštevala še pakete z varčnimi žarnicami, je sledilo protivprašanje – ali ste že pri RWE? Sramežljiv odgovor mi je bil zabaven, saj je prodajalka priznala da še ne.

Zakaj tale post?
Všeč mi je, če prodajalci, ki nekaj ponujajo, vedo o čem govorijo. “Upsell” je vedno koristen, vendar se ga je potrebno lotiti na pravi način. To, kar sem doživel včeraj je bilo odlično in dejansko razmišljam, da bi naredil to spremembo. Če ne zaradi drugega, že zato, ker sem bil pozitivno presenečen. Ja, RWE je očitno dobro opravil svoje delo, ali pa sem samo jaz naletel na prodajalko, ki se je dejansko izobrazila o produktu, ki ga ponujajo.

V vsakem primeru zelo pozitivna izkušnja – na Petrolu so tudi pred časom ponujali menjavo ponudnika električne energije, vendar ni bilo odgovorov na vprašanja, ki sem jih zastavljal. Škoda!

Če bi znali bančniki takole “upsellat” stvari, bi že zdavnaj zamenjal NLB banko, ampak na žalost so preveč rigidni in se premalo posvetijo svojim uporabnikom.

elektrika

10 Responses to RWE električna energija in Big Bang / pozitivno presenečen

 1. Boštjan Okorn pravi:

  No, ja, no. Tole je pa iber in preveč prozorna reklama, Had.
  Se strinjam, punca te je prijetno presenetila, tudi mene bi, saj pri nas, na žalost, nismo navajeni, da prodajalci obvladajo tisto, kar prodajajo :-(
  Ampak: da bi verjel do konca, bi moral videti še primerjavo ponudbe RWE z ostalimi (so našteti, tako da so očitno poznani). Nisem čisto prepričan, da so najbolj ugodni – lahko pa, da se motim. Ampak brez tega bi moral imeti ta blog zgoraj opozorilo, da gre za reklamno sporočilo :-(
  Škoda!

  LP
  Boštjan

  • had pravi:

   ni oglasno sporocilo.. ker je bil z menoj starejsi kolega, k je bil isto fasciniran.. ce bi dobil placano tole, bi bil cist vesel :)

   p.s.: nisem racunal prihranka, sem pa navdusen nad odnosom

 2. Jan pravi:

  no, jaz sem tisti “starejši kolega” – to, kar naju je prijetno presenetilo, je bil dejansko profesionalni, nevsiljeni odnos prodajalke, ki nama je znala predstaviti zadevo in odgovoriti na najina vprašanja.

  • Boštjan Okorn pravi:

   Kul, verjamem ;-) Punco je res vredno pohvaliti, no, pa tudi firmo, ki jo je tako dobro izučila. Tega je pri nas bistveno premalo. Pred zamenjavo ponudnika pa velja upoštevati še kaj drugega, kot samo dobrega prodajalca. Še to: za razliko od mobilne telefonije tukaj zares ni treba ničesar plačati, če menjaš – pa čeprav to počneš vsak mesec :-)
   Boštjan

   • had pravi:

    hvala za to informacijo.. tega pa nisem vedel.. namrec mislil sem, da si omejen z menjavami :)

    bom pa dejansko sel narediti primerjavo paketov, ko najdem vec casa!

 3. Žiga pravi:

  V Sloveniji velja energetski zakon, ki narekuje, da lahko elektro dobavitelja menjaš po enem letu od sklenitve pogodbe.

  • Boštjan Okorn pravi:

   Ja, pa ne vem, če je čisto res. Glede zakona, namreč. Tam ni napisano prav nič o enem letu zvestobe dobavitelju. Seveda pa lahko vsak dobavitelj to zapiše v pogoje, izjema so tudi najrazličnejše vezave. Tule izsek iz zakona, ki govori o menjavi dobavitelja:

   40. člen

   (menjava dobavitelja)

   (1) Končni odjemalec, ki želi zamenjati dobavitelja, posreduje zahtevo za zamenjavo elektrooperaterju sistema, na katerega je priključen. V imenu in za račun končnega odjemalca lahko na podlagi pooblastila zahtevo posreduje tudi novi dobavitelj.

   (2) Elektrooperater, ki je prejel zahtevo, mora izvesti vse potrebno, da lahko končni odjemalec začne izvrševati pogodbo o dobavi elektrike z novim dobaviteljem najkasneje v 21 dneh od vložitve popolne zahteve. Končnim odjemalcem se menjava dobavitelja ne sme zaračunati.

   (3) Elektrooperater zavrne menjavo dobavitelja, če novi dobavitelj ne izpolnjuje zahtev, določenih s tem zakonom in na njegovi podlagi izdanih predpisov ter splošnih aktov za izvrševanje javnih pooblastil.

   (4) Končni odjemalec mora prejeti zaključni račun po vsaki menjavi dobavitelja najkasneje šest tednov po začetku dobave elektrike s strani novega dobavitelja.

   (5) Podrobnejši način menjave dobavitelja določi elektrooperater v sistemskih obratovalnih navodilih.

   LP
   Boštjan

 4. Novak pravi:

  Mislim da so varčne žarnice v času ledic samo še nateg za slovenske stare mame.

 5. vojko pravi:

  Vse te neke ugodnosti so tržni pristop z mnogimi čeji.Jaz sem se raje odločil za E3,ki ima odlično ceno,pa pridejo na dom,lahko se pogovoriš z njimi,pa telefon prodajalca ti ostane,tako,da se vedno lahko obrneš nanj.Nihče drug nima tega in to je prevladalo pri moji odločitvi.PRIPOROČAM.

 6. Novakovič pravi:

  Po strokovnem pogovoru z mojstrom Štromarjem, smo ugotovili da tudi ob vezavi ni to najcenejši pobudnik v sloveniji,… Tako da ja, nej bojo še nevem kok prijazni, okol bojo prinesli samo stare mame in Ljubljančane ki nevejo kok je dejanska cena elektrike

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.