Oglasi, kot so nekoč bili / Frutek, Čunga Lunga, Viki krema, Radenska, Cedevita, Zastava 101

Jutri se v Portorožu pričenja festival SOF, ki bo v dveh dneh na enem mestu zbral vse, kar je bilo kreativnega in zanimivega na področju oglaševanja v letu 2015 v Sloveniji. Glede na to, da se zadnja leta precej sprašujem o oglaševanju, me vedno znova popade nostalgija, ko si ogledujem stare oglase.

Se še spomnite oglasov za Frutek, Čunga Lungo, Viki kremo, Zastavo101? Se vam oglasi zdijo kaj drugačni? Definitivno oglaševalskim agencijam ni bilo potrebno razmišljati o tem, kako bo njihova akcija 360 in kako bodo z istim sporočilom dosegli vse komunikacijske kanale, s čimer se sedaj bojujejo agencije.

Ni bilo CGIja, ni bilo specialnih efektov. Oglasi so se snemali precej dlje časa, kot se snemajo sedaj, ko dobiš v ponedeljek brief, v petek pa je oglas že v “primetimeu” na televiziji in ljudje doma pred velikimi zasloni zehamo od dolgčasa pred njim. Večina oglasov v zadnjem času je obvestilnih in oglaševanje ni več tako seksi, kot je bilo nekoč. Ko so si kreativci še dali duška, ko so ustvarjali zgodbe za velike blagovne znamke in ko so se trudili biti drugačni in inovativni.

Tudi sedaj se še, vendar so oglasi nekaj, kar si nič več ne ogledujemo na televiziji – saj takrat preklopimo kanal. Si pa pogledamo tuje oglase na YouTubeu in si predstavljamo, kako hudiča da se naši kreativci ne lotijo česa takšnega.

Mene prav zanima letošnja bera oglasov na SOFu, saj je bilo lansko leto precej “ubogo” s kreativnimi oglasi, predvsem pa celostnimi rešitvami. Ampak takšna je postala ta branža zadnja leta, ko se vse skupaj precej spreminja.

Frutek FructalMalo blitve in korenjčka, kos prelepega mesa, jabolko in zrela breskev, hruška, med, marelica. Vse naravno sočno, mlado. Da bi z malckom jedli vsi. To so frutki iz Fuctala, slastni in pripravljeni. Lupimo, in čistimo, ribamo, sekljamo, strgamo, pasiramo, kuhano vam damo.

RTC KrvavecJože, mi smo pripravljen, požen

Čunga Lunga

Radi imamo mleko

Viki Krema

Kolinska Krompir

Radenska

Cedevita

Reklama za avto Zastava 101

Zajčki cik cak

Slovenija moja dežela / Slovenia my country