Vsake toliko časa se odločim, da grem na spletna mesta naših medijskih hiš (Dnevnik, Delo) brez AdBlockerja. Če imam občutek, da spletna mesta niso več polna oglasov, pa se mi v takšnem primeru prikaže vsa lepota, ki nam jo ponujajo mediji.

V Firefoxu uporabljam uBlock, ki mi omogoči, da po spletnih mestih surfam brez strahu, da me bo zadela kap, ali kaj podobnega, ko me bo presenetil oglas, ki bo skočil iz ozadja. Kot omenjeno zgoraj, pa je potrebno vsake toliko časa preveriti, kako izgledajo vsebine obogatene z oglasnimi sporočili na različnih spletnih mestih. Takrat uporabim Safari, brez AdBlockerjev in takrat šele opazim, kako dobro delo opravljajo AdBlockerji.

Ja, mediji se morajo preživeti. Povsem razumem to. Oglaševanje na spletu je povsod po svetu v porastu, v Sloveniji je situacija malce drugačna. Prvi problem je, da ni veliko založnikov, ki bi imeli ogromno obiska na svojih spletnih straneh, po drugi strani pa je tudi problem v tem, da se pri nas veliko več denarja investira v oglaševanje na televiziji, ali v tiskanih medijih. Dejstvo, da smo leta 2015 je nepomembno. Tudi to, da je veliko vsebin, ki jih naši mediji objavljajo na spletu povzetek novic iz STA, ali pa prevod vsebin, ki jih najdejo na spletu ni nekaj, za kar bi bil kdorkoli pripravljen plačati mesečno naročnino.

Zadnje čase je bilo veliko govora o tem, kako AdBlockerji uničujejo poslovni model medijev. Seveda. Spodnji pogled prikaže pravo sliko zakaj prihaja do tega. Kdo za hudiča pa si želi, da ga zadane kap, ko pride na spletno mesto? In če celoten model temelji na oglasih, ki jih obiskovalci niti ne opazimo več, potem je nekaj narobe s tem modelom.

Druga stvar, ki jo opažam pa je oglaševanje produktov in blagovnih znamk v samih objavah medijev, brez da bi to označili kot oglasno sporočilo. Tega je zadnje čase toliko, da imam rahel problem v ločevanju med pravo vsebino in sponzorirano vsebino.

Nazaj k oglaševanju na Delo.si in Dnevnik.si. Ja, veliko oglasov, ki odvrnejo še tiste obiskovalce. In če pogledam spletno stran zelo težko najdem informacijo, kjer bi lahko naročil njihove edicije. V bistvu jim manjka call to action gumb, ki bi reševal njihove probleme, namesto, da mi servirajo n-oglasov. Prav zanimiv bi bil uvid, koliko je dejanskih klikov na oglase v primerjavi s “ponesrečenimi”, ko so obiskovalci samo želeli zapreti oglas, pa so seveda zgrešili gumbek x!

V Firefoxu in s pomočjo uBlocka je splet definitivno lepši in bolj čist!