Oglasni bloki so del spletnega mesta Delo.si – nad tem sem že pizdil. Sicer je bil drugačen kontekst, kot je danes, vendar se bom zopet dotaknil oglasov, ki jih oglaševalci plačujejo in jih uporabniki vidimo na spletnem mestu Delo.si. Kaj me je tokrat zmotilo in zakaj me to sploh moti, ko lahko mirno uporabljam AdBlock.

To, da ima ena novica 5 oglasov!! niti ni tako katastrofalno – lahko bi jih imela sedem recimo! Je pa katastrofalno, če se na tako “relevantnem” spletnem mestu prikazujeta dva oglasna bloka za “spamanje”, oz. za nagradne igre, kjer je potrebno vnesti svojo mobilno številko, kamor ti kasneje pošiljajo SMS-sporočila, ki jih zabeljeno plačaš (there ain’t no such thing as a free lunch). To bi še preživel, kljub temu, da gre za zelo podcenjujoč odnos do obiskovalcev spletnega mesta, ampak če je to njihov vir prihodkov, potem sem ga pripravljen tudi požreti.

Sedaj k dejanskemu problemu, oz. stvari, ki je vsaj zame precej katastrofalna. Na istem članku se mi poleg dveh “spam” oglasov prikazujejo še trije avtomobilski oglasi – ampak glej ga zlomka – oglasi treh različnih proizvajalcev avtomobilov. Ford, Opel in Citroen se mi prikazujejo istočasno!

Če pogledam to iz vidika Delo.si – super, prodali so 5 oglasnih blokov, verjetno po metodi CPM in za njih je stvar zaključena. Zakupnik medijskega prostora se ni sekiral, ko je planiral akcijo in mu je popolnoma vseeno, kaj vse se vrti v isti rotaciji – dobili so svoj delež. Vendar pozor – oglaševalec, v tem primeru podjetja Ford, Opel in Citroen bi se morala zasekirati in udariti po mizi z roko.

Edino, če je to del strategije in imajo avtomobilski proizvajalci itak dovolj denarja za spletno oglaševanje, ker rezultati pač niso pomembni in jaz tega ne štekam! Ne morem in ne znam si predstavljati, da bi si oglas na televiziji isti trije avtomobilski proizvajalci razdelili na tretjine, vendar bi vsak plačal celo ceno predvajanja (in ja, verjetno se bo kdo obesil na tole primerjavo, ampak meni se zdi edina smiselna!). Vendar očitno te trije brandi ne vedo, kaj se točno dogaja z njihovimi oglasnimi bloki, ker z njimi upravljajo agencije in posledično se jim rezultati, ki po mojem mnenju niso ravno bleščeči, ne zdijo nič čudni – saj statistično se da vse lepo zapakirati, kajne?!