Oljčno olje so včasih imenovali tudi zeleno zlato. Posledično so se različni proizvajalci oljčnega olja v zadnjih letih odločili, da dodajo v svoje olje tudi zlato. Sam sem preizkusil dve oljčni olji – Golden olivno olje in Puravida oljčno olje, ki imata dodano zlato. Navdušen? Niti najmanj. Ker oljčno olje s tem ne pridobi ničesar, je pa takšno olje precej bolj “prestižno”… predvsem pa dražje.

Zlato v hrani? Pred par leti se je začel ta fenomen, ko so začeli dodajati v jedi zlato. No, tudi pred tem je bila hrana z zlatom na mizah “vladarjev” in podobnih povzpetnikov, ki so se morali dokazovati na takšen način. Pred leti sem gledal cene sladice v Londonu in bil presenečen nad tem, da je bila cena preko 200 funtov. Ja, ker je bila sladica z zlatom. Seveda sem jo z največjim veseljem preskočil, saj gre tako zlato direkt v kanalizacijo – če sem rahlo vulgaren in preveč direkten.

Nazaj k oljčnemu olju z zlatom. Poleti sem imel priložnost, da sem v Istri spoznal par dobrih oljarn. Oljarn, ki so butične in so njihova olja cenjena v svetu. Seveda sem jim zastavil vprašanje tudi o dodajanju zlata, pa so se mi zgolj nasmehnili in povedali, da če je kvalitetno olje (ekstra deviško oljčno olje je oljčno olje z manj kot 1 odstotkom kisline), potem ne potrebuje nobenih dodatkov. Ker sem lahko testiral različne vrste oljčnih olj – sem tudi sam ugotovil kakšen okus mi je najbližji. Seveda ima lahko vsak svoj okus, kaj mu je bližje – meni niso všeč preveč močno aromatizirana olja, ki imajo preveč rezek okus.

Kako testirati oljčno olje?

  • olje nalijemo v majhen kozarček in ga segrejemo na 28 stopinj – med prsti in pokrijemo z roko
  • če ga narahlo vrtimo med prsti, se bo hitreje segrelo
  • povonjamo kozarček z obema nosnicama in začutimo različne arome.. verjetno boste presenečeni, kaj vse lahko vonjate v olju

Včasih je veljal tudi preprost test – oljčno olje postaviš v hladilnik in če rata gost in bel je kvaliteten, sicer ni. Predvsem zadnja leta, ko je na trgu vse več “ponaredkov” oljčnega olja (slabša letina, premalo sonca..) se oljarji poslužujejo načina, da mešajo oljčno olje z ostalimi olji. Sicer to ni vedno pokazatelj kvalitete, ampak je pa lahko izhodišče.

Terminologija oljčnega olja:

  • ekstra deviško ima kislinsko stopnjo do 0,8% / brez dodatkov rafiniranega olja
  • deviško kislinska stopnja pod 2% / brez dodatkov rafiniranega olja
  • navadno deviško kislinsko stopnjo pod 3,3% / / brez dodatkov rafiniranega olja in ni izrazitega okusa

Golden olivno olje in Puravida oljčno olje / z zlatom?

Dve oljčni olji, ki imata dodano zlato. Namesto, da bi se ukvarjal s tem, kako kvalitetno olje je v teh dveh stekleničkah, sem se jaz bolj ukvarjal s tem, zakaj je sploh potrebno dodajanje zlata. Namreč obe olji sta odlični (organski, pridelani v Sloveniji) in imata dober okus. Meni osebno je bližje Puravida, ki ima malce manj grob okus (kot sem omenil že prej, so mi precej bolj všeč olja, ki niso preveč izrazita), medtem ko je Golden oljčno olje zame preveč “pikro” – in ne, ni žrko – tisti okus je povsem drugačen.

Ko sem se spraševal, kaj bi sploh pripravil z oljčnim oljem z dodatkom zlata, sem imel rahel problem. Namreč jaz ne polivam svoje hrane z oljem – niti z oljem z zlatom, kot je ponavadi to v navadi. Restavracija Cubo ima namreč to olje in ko sem parkrat opazoval ljudi, kako si polivajo hrano s tem oljem, ker je v njem zlato… Ah, bom rajši zadržal vse skupaj zase.

Ker pa sem moral naredit zase test, sem si spekel kruh, brez soli, da je bil okus kar se da prijeten in potem košček kruha pomočil v olje. Ker sem želel narediti fotografiji, kjer bo vidno zlato na kruhu – na žalost mi ni uspelo in posledično ostane zgolj moje mnenje, da je oljčno olje z zlatom pač zgolj modni dodatek, ki ga čez par let ne bo več, ker bodo ljudje bolj cenili dejanski okus hrane, kot pa “marketing”. Pa vendar, da ne bo pomote – obe oljčni olji sta zelo kvalitetni in dobri. Tudi brez zlata!

Cena oljčnega olja z dodatkom zlata?

Predrago! Cena 200ml Golden oljčnega olja z dodatkom zlata je 150 eurov. Za ta znesek dobim par litrov najbolj kvalitetnega oljčnega olja, ki se ga dobiti – namreč cene so nekje okoli 50-70 eurov na liter. Lahko tudi več. 

Oljčno olje? Olivno olje?

Ko sem začel pisati tole, sem bil v precepu. Pa vendar sem odkril, da SSKJ priporoča uporabo oljčno olje in oljke. Torej sem izbral preverjeno varianto!