Če bi imel Pro plus jajca, bi ponudil plačljivi paket / volk sit, koza cela, narod pa najebe

Pisalo se je leto 2011, ko je Pro plus ponudil uporabnikom plačljivi paket Pop Non stop. Po dveh letih delovanja, so se odločili, da 30.000 uporabnikov (njihove številke) ni dovolj in so tri programe (Oto, Brio in Kino) ponudili zastonj v obstoječih programskih shemah televizijskih operaterjev. Piše se leto 2017, ko se je Pro plus odločil, da bo od vsakega naročnika v Sloveniji pobral 3 eure – na način, ko naročnik nima možnosti izbire in je primoran plačati 3 eure, ker si pač Pro plus želi več prihodkov.

Če bi imel Pro plus jajca, potem bi ponudil plačljiv paket gledalcem, ki bi si ga sami izbrali. Tako, kot so to storili s paketom Pop Non stop, ki pa na žalost ni bil uspešen in ni prinesel rezultatov, ki so si jih predstavljali v Pro plusu.

Verjetno bi se zgodba ponovila, če bi Pro plus naredil isto stvar s programoma Pop Tv in Kanal A in le tako bi dejansko videli odziv gledalcev. Si res želijo gledalci plačevati 3 eure za oglasne bloke? Si res želijo plačevati 3 eure za filme Sam doma in Smrtonosna pištola? Ali pa za serijo Usodno vino?

No, Pro plus ni imel jajc in se je raje dogovoril z operaterji, da mu le ti plačajo 3 eure na glavo, oni pa samo poberejo denar. Precej bolj preprosto, predvsem pa manj tveganja, da bi se gledalci odločili, da ne bodo plačevali tega zneska za njihov program.

Seveda gre pri vsem tem tudi za vprašanje kartelnega dogovarjanja med operaterji – sedaj, ko so vsi, razen Telemacha, napovedali podražitve, bi se lahko v to zgodbo vtaknil AVK in raziskal vse skupaj. Gre zgolj za naključje?

Po drugi strani pa se mi poraja dokaj preprosto vprašanje – glede na to, da je Milojka pred časom predstavila “zdravstveno reformo”, ki temelji na tem, da imajo privatne zavarovalnice previsoke prihodke in jim je potrebno vzeti pogačo. Ali ni to primerljiva zgodba? Ali pa obstajajo dvojni vatli, kjer za nekoga veljajo drugačna pravila, kot za nekoga drugega. In to, da ne obstaja možnost svobodne izbire ni nekaj, na kar bi bil lahko v letu 2017 ponosen.

Zadnje dni se pojavlja kup različnih teorij zarote, ki še dodatno dolivajo olje na ogenj. Ena izmed njih je, da naj bi Telemach kupil Pro plus (oz. njegovi lastniki) in posledično se niso odločili za podražitev, ampak so bili prvi, ki so se strinjali s ceno. Verjetno bi se vsi operaterji skupaj lahko povsem preprosto uprli izsiljevanju Pro plusa in ga pač ne bi dodali v svojo programsko shemo. Posledično bi Pro plus “popušil na veliko”, saj bi izgubili gledalce, prav tako pa tudi oglaševalce. In glede na njihovo bilanco, bi bil to za njih precej hud udarec, saj so številke zadnja leta hudo slabe.

Ampak sedaj pridem tudi k drugi teoriji zarote. Imeti medij, ki pozitivno poroča o delu vlade, ni slabo, kajne? Namreč, močno dvomim, da bi takšna odločitev lahko šla mimo političnega parketa in bi jo sprejeli z odprtimi rokami. Sam se bolj nagibam k temu, da je šlo za “fair trade”. Mi bomo poročali o vas pozitivno, vendar si morate to kupiti. Jebiga, če to stane 20 mio eurov mesečno, ki jih bodo plačali itak davkoplačevalci, ki jih nateguje tako vlada, kot tudi očitno Pro plus. In seveda bo Pro plus provladni medij, ki jim bo stal ob strani v kočljivih situacijah.

Volk sit, koza cela, narod pa najebe. Ampak slednje je v Sloveniji nepomembno, saj imam vsak dan bolj občutek, da smo davkoplačevali zgolj kolateralna škoda v igrah nekaterih, ki imajo škarje in platno v svojih rokah.

 

  1. Roni, samo v premislek: kolikor je meni znano, tudi do zdaj Pro Plus operaterjem ni nič dal zastonj, ampak so morali za Brio, Oto in Kino, pa še POP HD in A Kanal HD kar lepo plačevati. Tako da sedanja cena poleg omenjenih petih programov pač vsebuje še POP in Kanal A v standardni razločljivosti. Skratka, izjemno malo programov je pri operaterjih v resnici zastonj, gledamo jih pa še bistveno manj kot tiste od Pro Plusa :-(

  2. In kaj bomo storili ali bomo samo jokali?

    Se strinjam z napisanim, glede teorij ne vem ampak pri nas je vse mogoče.

    Kot uporabniki smo vedno v podrejenem položaju in ti veliki lahko kar enostransko spreminjajo pogoje, važno, da jih javno objavijo, uporabnik pa lahko odstopi od pogodbe z vsemi negativnimi posledicami vred.

    Kaj, če bi uporabnik sredi naročniškega razmerja spremenil pogoje plačevanja, ker so se mu znižali prihodki – to pa ne gre.

  3. potem takem bi lahko odklenili tudi voyo … ali bojo tudi za to še vedno kasirali dodatnih 5 eur?

Komentarji so zaprti.