Zadnje čase se veliko govori o zahtevi Pro plusa, ki želi dodaten denar od kabelskih operaterjev, ki predvajajo vsebine Pop TVja in Kanal Aja v svojih shemah. Namreč od 16. januarja Popa in Kanala ne bo več mogoče spremljati prek antene, saj so se odločili, da ugasnejo prizemni kanal.

V bistvu gre za precej drzno potezo, ki pa bo očitno šla zelo dobro skozi. Prvi, ki se je odločil, da bo plačal Pro plusu za predvajanje njihovih TV vsebin je bil Telemach. Seveda se nihče ne vpraša, kdo bo v končni fazi plačal ta strošek? No, odgovor je preprost – gledalci doma, ki so pri Telemachu.

Ker je Telemach sprejel to “izsiljevanje”, bodo morali podobno storiti tudi vsi ostali operaterji televizijskih programov in tudi svojih gledalcem ponuditi isto možnost. In krog je sklenjen. Sedaj se je tudi Planet TV odločil, da si želi 1 euro od vsakega gledalca v kabelskih shemah. In tako se ne bo ta krog nikoli zaključil. Cene pa bodo šle precej kmalu navzgor.

Kje je problem?

V bistvu sploh ni problema. Pop TV zelo dobro služi na račun oglasov in na račun velikega števila gledalcev. Če se kabelski operaterji ne bi odločili, da sprejmejo ponudbo, bi doživeli revolt gledalcev. Vendar. Obstaja tudi druga opcija, za katero pa se ni nihče odločil – da bi dali uporabnikom na izbiro – ali želijo spremljati Pop TV in Kanal A in posledično tudi plačati višji znesek za to ali pa bi preprosto se lahko uporabnik odločil, da tega ne želi.

Volk sit, koza cela in operaterji bi imeli nov paket, ki bi vseboval ta dva programa. Precej boljša odločitev bi bila to za vse uporabnike, ki bodo sedaj primorani plačati višji znesek. Po drugi strani pa tole prikaže situacijo, ki je v Sloveniji trenutno prisotna – če si velik, potem si lahko privoščiš takšno izsiljevanje. In če gre skozi, potem ni hudič, da ne boš zahteval več in več.

Rešitev?

Kot zgoraj omenjeno – narediti pakete Pro Plus, kjer jih pri vsakem operaterju lahko uporabniki naročijo. Cena naj pokrije stroške, ki jih bo imel Pro Plus in maržo ponudnika. Stvar bi bila zelo preprosta in vsak uporabnik bi imel možnost, da se sam odloči za to. Namreč, zaradi tega zneska programa Pro Plusa ne bosta nič boljša, bodo pa dobili še dodaten kanal denarja. In seveda povzročili naročnikom doma še dodaten strošek.

Jeap, tudi to se lahko dogaja v Sloveniji. Upam, da bo kateri izmed operaterjev imel toliko jajc in bo pripravil paket brez Pro Plusa in tako pokazal, da se ne strinjam z izsiljevanjem.

O tej temi sem pisal že januarja in takrat sem med drugim zapisal

Ne podpiram kapitalizma, ampak zavedajmo se, da smo v kapitalizmu. Zavedajmo se, da so oddaje Pop TV in Kanal A (resničnosti šovi, poročila in vse ostalo, kar pogosto pljuvam) najbolj gledane oddaje. Da je to vsebina, ki jo ljudje radi gledajo, predvsem pa, da kabelski operaterji plačujejo cel kup programov (ne bom sodil o njihovi kvaliteti, ker televizije niti ne gledam) in ta strošek itak plačamo TV gledalci.

Vsebina ni zastonj! Pro plus ima precej stroškov z njo. Zaslužijo – z oglasi. In sponzorstvi in vsem ostalim. V končni fazi so za to na trgu. Nihče več ne dela za dobrobit naroda. In povsem razumem, da njihovi lastniki želijo večje prihodke dobičke. Eden izmed njih je tudi to, da bodo kabelski operaterji plačevali naročnino za Pro plus programe.

V končni fazi – kljub temu, da plačujem kabelskemu operaterju, plačujem še RTV naročnino! Ampak to je drugo poglavje in ga ne bom mešal v zgodbo Pro plusa.

Rešitev? Pač bodo kabelski operaterji imeli malce manjši dobiček in Pro plus večjega. Saj živimo v času, ko je content vse, mar ne? Že par let poslušam zgodbe o tem, ampak dejstvo je, da ni nihče pripravljen plačevati za vsebine. Pro plus si bo očitno vzel delček te pogače, ki jo zaslužijo kabelski operaterji. Prav? Narobe?

Naj vsak pri sebi premisli, katere programe največ gleda – ali pa naj ima vsak uporabnik možnost, da si sestavi povsem svoj nabor programov, ki jih bo gledal in premosorazmerno temu tudi plačuje!

Po drugi strani pa bo imel Pro plus manjše prihodke od oglaševanja, če ne bo več v programskih shemah kabelskih operaterjev. Kdo bo torej v tem primeru popustil?