Pop TV in Kanal A bosta v teh dneh postala plačljiva in EVJ Elektroprom je prvo podjetje, ki je obvestilo svoje gledalce, da bodo podražili svojo TV programsko shemo. Mali operaterji bodo za predvajanje vsebin Pop TV in Kanal A morali plačevati 2,93 eura na uporabnika mesečno, prihodnje leto pa 4,88 eura. Lahko zapišem samo – sem vam rekel!

Verjetno bodo temu trendu kasneje sledili tudi ostali ponudniki, kljub temu, da je Telemach sporočil, da ne bo dražil TV paketa! Glede na znesek, ki ga zahteva Pro Plus za vsakega uporabnika, se mi podražitev operaterjev zdi povsem logična poteza. Vendar se mi ne zdi logična poteza nekaj drugega – zakaj hudiča nima vsak uporabnik možnosti svobodne izbire ali želi imeti v svoji programski shemi programa Pop TV in Kanal A ali pa ju ne želi imeti?!

Rešitev je preprosta. Ponudniki programskih shem naj naredijo paket Pro Plus, ki bo vseboval programa Pop TV in Kanal A in ki ga bo vsak uporabnik lahko sam prostovoljno izbral! Da, odločitev naj bo v rokah posameznika in naj se vsak odloči ali sta mu programa Pop TV in Kanal A vredna 3 eure – kot je v tem primeru podražitev podjetja EVJ Elektroprom.

Razumem vse tri vpletene strani. Razumem, da Pro Plus ne želi zastonj ponujati vsebin operaterjem. Razumem operaterje, da bodo zaradi višjih stroškov te stroške prevalili na uporabnike. Ampak tudi razumem potrošnike, ki ne želijo plačati 3 eure več za to, da lahko gledajo Pop TV in Kanal A. In verjamem v to, da bi to morala biti prostovoljna odločitev vsakega posameznika v Sloveniji – ne pa, da je prisiljne plačevati višji znesek naročnine.

Sicer dvomim, da bi se veliko uporabnikov odločilo, da ne bodo imeli v svoji programski shemi Pop TV in Kanal A zaradi zneska 3 eurov, vendar se mi zdi edino pravično, da se da ta možnost uporabnikom in da ne bazira vse skupaj na sistemu – ne damo ti možnosti izbire, ti samo plačaj. V bistvu se mi v tem primeru tole zdi zelo neposlovno, predvsem pa zelo nefer do končnega potrošnika.

Sicer pa je logika preprosta. Če so sedaj dovolili Pop TV in Kanal A, da zaračunavata operaterjem vsebine, bodo kmalu sledili še Planet TV, Golica TV, Nova24, itd… ki bodo želeli, da se tudi njihov program plačuje. Glede na to, da se očitno v državi nihče ne ukvarja s tem, bomo na koncu morali gledalci plačati tudi to. Mogoče pa bi bilo smiselno v medijsko strategijo zapisati tudi kaj takšnega..