Pop TV in Kanal A bosta v teh dneh postala plačljiva in EVJ Elektroprom je prvo podjetje, ki je obvestilo svoje gledalce, da bodo podražili svojo TV programsko shemo. Mali operaterji bodo za predvajanje vsebin Pop TV in Kanal A morali plačevati 2,93 eura na uporabnika mesečno, prihodnje leto pa 4,88 eura. Lahko zapišem samo – sem vam rekel!

Verjetno bodo temu trendu kasneje sledili tudi ostali ponudniki, kljub temu, da je Telemach sporočil, da ne bo dražil TV paketa! Glede na znesek, ki ga zahteva Pro Plus za vsakega uporabnika, se mi podražitev operaterjev zdi povsem logična poteza. Vendar se mi ne zdi logična poteza nekaj drugega – zakaj hudiča nima vsak uporabnik možnosti svobodne izbire ali želi imeti v svoji programski shemi programa Pop TV in Kanal A ali pa ju ne želi imeti?!

Rešitev je preprosta. Ponudniki programskih shem naj naredijo paket Pro Plus, ki bo vseboval programa Pop TV in Kanal A in ki ga bo vsak uporabnik lahko sam prostovoljno izbral! Da, odločitev naj bo v rokah posameznika in naj se vsak odloči ali sta mu programa Pop TV in Kanal A vredna 3 eure – kot je v tem primeru podražitev podjetja EVJ Elektroprom.

Razumem vse tri vpletene strani. Razumem, da Pro Plus ne želi zastonj ponujati vsebin operaterjem. Razumem operaterje, da bodo zaradi višjih stroškov te stroške prevalili na uporabnike. Ampak tudi razumem potrošnike, ki ne želijo plačati 3 eure več za to, da lahko gledajo Pop TV in Kanal A. In verjamem v to, da bi to morala biti prostovoljna odločitev vsakega posameznika v Sloveniji – ne pa, da je prisiljne plačevati višji znesek naročnine.

Sicer dvomim, da bi se veliko uporabnikov odločilo, da ne bodo imeli v svoji programski shemi Pop TV in Kanal A zaradi zneska 3 eurov, vendar se mi zdi edino pravično, da se da ta možnost uporabnikom in da ne bazira vse skupaj na sistemu – ne damo ti možnosti izbire, ti samo plačaj. V bistvu se mi v tem primeru tole zdi zelo neposlovno, predvsem pa zelo nefer do končnega potrošnika.

Sicer pa je logika preprosta. Če so sedaj dovolili Pop TV in Kanal A, da zaračunavata operaterjem vsebine, bodo kmalu sledili še Planet TV, Golica TV, Nova24, itd… ki bodo želeli, da se tudi njihov program plačuje. Glede na to, da se očitno v državi nihče ne ukvarja s tem, bomo na koncu morali gledalci plačati tudi to. Mogoče pa bi bilo smiselno v medijsko strategijo zapisati tudi kaj takšnega..

3 Responses to Pop TV in Kanal A plačljiva / EVJ Elektroprom bo za tri eure podražil TV programsko shemo

 1. Anonimno pravi:

  Ali pa še bolje. Kaj če bi se EVJ in Telemach kot ena večjih operatrjev odločila da ne bosta plačevala in enostavno ne distribuirata Pro plusa po mreži. Mislim da bi se kmalu POP odločil da ne bo več zahteval plačila.
  Samo spomnimo se kako je neklavrno propadel poizkus naročnine na njihov “kino, brio in oto”.

 2. Ahac pravi:

  Mislm, da bi morala država zdaj spremenit maksimalno dovoljeno trajanje oglasov na TV in sicer tako, da bi trenutna omejitev še vedno veljala za programe, ki preko DVB-T dosegajo nek % prebivalstva.
  Za programe, ki pa ne oddajajo preko DVB-T, bi pa oglase omejil npr. na polovico tega kar je dovoljeno zdaj.

  To bi bilo smiselno, ker:
  1) gledalci bodo po novem moral plačevat, da gledajo programe z nonstop oglasi, kar je bedarija
  2) plačljivi programi ne potrebujejo tolk oglasov kot brezplačni, da so profitabilni
  3) v interesu države je, da je več programov dostopnih preko DVB-T, zato bi bilo prav, da se jih “nagradi” z dovoljenjem, da prikazujejo več oglasov od plačljive cable-only konkurence

  Mogoče ne bi bilo slabo, če nekdo naredi predlog na predlagam.vladi.si… ;)

 3. Joško pravi:

  prodam tv, pa še rtv ne bo treba plačevat, pa sem 12€ v plusu in ne 3 v minusu
  Se brez problema odpovem, nimam nobenih težav s tem…..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.