Letošnji SOF, že 26. po vrsti, bo potekal 6. in 7. aprila v Portorožu. Tako kot lani na lokaciji hotela Kempinski in letos z zanimivim sloganom / Manj reklam, več oglasov. Glede na situacijo v oglaševanju v Sloveniji je tole precej dober slogan!

Kaj nas letos čaka na SOFu? Precej in veliko. Kljub temu, da je lanska prestavitev lokacije iz hotela Bernardin v hotel Kempinski bila za marsikoga moteča, pa se je na koncu izkazalo za povsem dobrodošlo spremembo. Spremembe so vedno dobrodošle, le na začetku je potrebno precej časa, da se ljudje sprijaznijo z njimi. Precej podobno kot je bila prestavitev Golden Drum festivala iz Portoroža v Ljubljano.

Eden izmed zanimivejših govorcev letos bo Dieter De Ridder – ki ga poznamo po #topshit oglasu Push Button to Add Drama.

Sicer pa je letošnji program zastavljen zanimivo – veliko bo pogovorov, kar se mi zdi precej drzna poteza, ampak tudi odlična. Če bodo “povezovalci” znali moderirati pogovore in iz sogovornikov iztisniti najboljše, bo to top. Namreč, ponavadi je s predavanji tako – ali so ti všeč ali pa ti niso in ni nečesa vmes. Pri pogovorih (okroglih mizah) pa je stvar malce drugačna in lahko en sogovornik naredi veliko.

In še večno vprašanje. Zakaj Slovenija potrebuje oglaševalske festivale?

  •  tekmovanje je vedno zdravo in prinaša nove in nove rezultate. Vsi smo potrošniki, večina od nas gleda TV, brska po internetih in vsak dan znova ugotavlja, da nas na vsakem koraku blagovne znamke prepričujejo, s pomočjo oglasov, da moramo nekaj kupiti pri njih. In pritegnejo nas tisti oglasi, ki so drugačni, ki se nas dotaknejo, ki imajo veliko emocij.. In ko enkrat na leto primerjaš oglase zadnjega leta na enem mestu, potem vidiš, kako in kaj dela konkurenca in se lahko še precej bolj potrudiš (če seveda obstajajo sredstva in predvsem čas za to)
  • zemljevid uspešnih agencij je vedno dobrodošel – sliši se čudno, na prvo žogo, vendar je preprosto. Na festivalih se izbira agencijo leta in ta je naredila v prejšnjem letu največ presežkov. Prav je, da se podeljujejo takšne nagrade, vendar ne bi smele biti fokusirane zgolj na to, da so to nagrade za enega samega naročnika. Več različnih naročnikov in več nagrad – to bi moralo biti merilo in ne zgolj suma sumarum vseh točk
  • Slovenija potrebuje show off – Slovenci smo majhni. Slovenci se ne znamo dičiti s svojimi uspehi. Slovenci smo nekje v kotu in čakamo, da nas kdo opazi. Oglaševalski festivali so tudi to – mesto, kjer se lahko agencije dičijo s svojimi projekti, predvsem pa dobimo nek prerez zadnjega leta v oglaševanju pri nas
  • “advertajzerji” potrebujejo druženje – Kot vse ostale stanovske organizacije, tudi oglaševalci potrebujejo druženje. Lansko leto, ko sem bil del žirije, sem bil presenečen, ker se kreativci iz različnih agencij niso poznali med seboj?! Meni je bilo to nekaj povsem normalnega, da se ljudje, ki delajo v isti branži in jih res ni veliko v Sloveniji, poznajo med seboj. V tem smislu festivali združujejo ljudi, predvsem pa jih tudi povezujejo
  • show off za kliente – tudi klienti, ki so vložili svoj denar v oglaševanje imajo radi dokazila, da je njihova izbrana agencija naredila dobro delo za njih. Predvsem pa se skupaj postavijo na zemljevid, kjer jih ocenjuje žirija in tako dobijo vpogled v to, kaj si nekdo drug misli o njihovem najboljšem izdelku, kar so ga lahko dobili. Včasih so zaušnice, ki se zgodijo v takšnem primeru precej zanimive
  • predavanja – ob tem marsikdo zastriže z ušesi, vendar je dejstvo, da je veliko predavanj, ki se odvijajo v sklopu festivala več kot odličnih. Seveda je vse odvisno od predavatelja, predvsem pa od publike v dvorani (jeap, predavanje ob 10. uri zjutraj niso ravno nekaj najbolj obiskanega).
  • zabave – zabave na festivalih so legendarne. Tudi obrazi obiskovalcev zabav naslednje jutro zjutraj so precej zanimivi. V bistvu postanejo obrazi brezobrazni. Vendar so te zabave čas za “minglanje”, pogovarjanje z ljudmi, ki jih sicer ne vidiš pogosto, predvsem pa je to tisti trenutek, ko popusti marsikatera zavora.

Več informacij o SOFu:

Se vidimo. Kmalu!