Stereotíp – ustaljena ali pogosto ponavljajoča se oblika česa (vir) je vedno dobra tema, ki se jo da vedno s pridom izkoriščati. Zakaj? Ker živimo v svetu vzorcev (stereotipov) in ker nam je večina stereotipov poznanih – ljudje smo dokaj preprosta bitja, ki precej posplošujemo stvari. Še posebej na področju avtomobilov in navad njihovih voznikov.

Včasih je veljajo, da so Citroeni mehki, da se Golfi ne kvarijo, da Opli rjavijo, da so BMWji prestižni, da Alfe porabijo veliko olja in da se Renaulti kvarijo. Stereotipi.. Ki pa v sedanjosti ne veljajo več, saj so se proizvajalci vozil začeli zavedati teh dejstev in so spremenili vozila.

Na drugi strani imamo voznike, ki vozijo zgoraj omenjena vozila. Nekoč so bili Citroeni zelo pogost študentski avto, Golfe so vozili vozniki tovornjakov, saj so vanj lahko natočili kurilno olje, ali še kaj drugega, BMWje so vozili ljudje, ki so imeli dovolj pod palcem, da so si jih lahko privoščili.

Sedanjost je drugačna, saj so vozila postala sorazmerno poceni in so tako postala dostopna skoraj vsem. Če ne gre drugače, obstajajo kreditiranja, ki omogočajo nakup vozila na neskončno obrokov, predvsem pa vsi trgovci z vozili ponujajo velike popuste. S tem se je tudi povečalo število rabljenih vozil, tudi dražjih, na trgu in posledično so vozila, ki so bila nekoč “prestižna” izgubila svojo ceno in so dostopna vsakomur.

Vsi imamo v glavi, da BMWji nimajo smernikov v osnovni opremo, da vozniki Audijev vozijo po cestah, kot da bi bili oni sami na cesti. Nekateri pravijo, da sta to stereotipa, drugi pa to vsak dan doživimo, medtem ko se vozimo po avtocestah… Je to stereotip?

Vprašanje je zelo preprosto – ali znamka vozila vpliva na vožnjo lastnika?

Ali se spremenijo navade voznikov, ko ima vozilo 100 konjičkov več, kot jih je imel njihovo predhodno vozilo? Če sam sklepam po sebi, potem lahko zapišem, da ni zgolj povezano s samo znamko vozila, ampak z močjo motorja, ki jo skriva vozilo pod “havbo”.

Močnejše, kot je vozilo, več si upam na cesti. Lažje prehitevam in verjetno zraven naredim še kakšno veliko neumnost ob tem. Če vozim vozilo, ki ima 90 konjičev, je to pač težje izvedljivo. Po drugi strani pa je stvar dokaj preprosta – če bi imeli Golfi 200+ konjev, bi verjetno ostali vozniki prav tako njim prilepili oznako, da so “norci”.

Znamka torej vpliva na vožnjo lastnika – vendar ni zgolj samo znamka, ampak je povezana s tehnologijo, predvsem pa z močjo vozila. Se motim?

Moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis