O tem, da je slovensko novinarstvo v riti sem pisal že večkrat. Ob vsaki malce bolj odmevni tragediji, pridejo na plan “novinarske” hijene, ki pokažejo svojo plat in vedno znova dokažejo, da so kliki edino, kar šteje. Tudi ob nedeljskem umoru Gašperja Tiča se je zgodila podobna zgodba in dokazala, da imamo v Sloveniji mrhovinarje, ki se naslajajo nad svojimi teorijami zarot in pišejo stvari očitno na podlagi lastnih izkušenj! Da, prav ste prebrali, saj je to, kar se je dogajalo v zadnjem dnevu preseglo meje normalnega novinarskega poročanja.

Sam sem bil prepričan, da je novinarstvo poklic, ki temelji na faktih. Kjer se preverijo stvari preden se napišejo, predvsem pa se ne zavaja in manipulira z javnostjo. Kjer se ceni in spoštuje zasebnost in kjer pieteta do pokojnega nekaj šteje.

Motil sem se. Prekleto motil in upal, da je vseeno v mrhovinarjih še kanček človečnosti in posledično empatije do družine bližnjih. Predvsem pa, da mrhovinarji niso tisti, ki sodijo. Napaka. Velika napaka.

Pa poglejmo po vrsti. V nedeljo zjutraj je prišla najprej v javnost novica, da so v stanovanju na Trubarjevi našli mrtvega moškega. Zadeva ne bi bila zanimiva, če se ne bi tekom dneva pojavila informacija, da je bil umorjen igralec Gašper Tič. In da je osumljenec 20 letnik. Razumem.

Gre za poročanje o dogodku, ampak vse ostalo, kar se je kasneje dogajalo – je to res bilo vse v interesu javnosti? Mediji bodo seveda trdili da. Ker gre za javno osebnost je treba seveda v javnosti predstaviti vse teorije zarote. In določeni mediji so se prav potrudili pri tem.

Če so se na družbenih omrežjih v nedeljo vrstila sožalje – RIP Gašper Tič bi bil verjetno najbolj pogosto zapisan status, se je kmalu potem vse skupaj spremenilo v lovljenje čarovnic. Jebeš pieteto, jebeš družino, jebeš resnico – duh je bil izpuščen iz steklenice in lov se je lahko začel.

Ne morem mimo naslovov, ki so bili včeraj v medijih:

  • Osumljenec Stefan trdi, da naj bi ga Tič z nožem silil v spolni odnos
  • Je Gašper Tič svojega morilca omamil in spolno zlorabil?
  • Cakić, osumljen uboja igralca Tiča, je z Jankovićem in Brglezem marca odprl nove prostore Mladih zmajev
  • Osumljeni uboja je igralca zabodel vsaj enajstkrat

Interes javnosti, kajne? Tudi spolna usmerjenost je interes javnosti? In število vbodov z nožem? In to, s kom se je družil osumljeni. Vse te informacije so pomembne za javnost, da se lahko naslaja, kajne?

Jeseniška deklica, Baričević, ravnatelj iz Maribor, … lahko nadaljujem v nedogled primere, kjer so mediji pustili svojo sled. Vse za klike. Ker to je edino, kar šteje. Še enkrat so mediji dokazali (ne vsi, da ne bo pomote!!!), da so zdavnaj izgubili kompas in da je edino, kar jih še žene kri in maščevanje. Žalostno, da živimo v takšnem svetu in žalostno, da je medijem takšno poročanje prioriteta!