Mediji so naredili svoje, ko so prilivali olje na zgodbo o seksu ravnatelja in učiteljice v Mariboru. In včeraj je novica, da je ravnatelj storil samomor zaokrožila po internetu. Zgodilo se je tisto, na kar je marsikdo opozarjal – namreč, da si mediji v teh časih jemljejo preveč pravice da postanejo v gonji za klike tako rabelj, kot sodnik. Predvsem pa upam, da bo tale primer postavil prave meje o zasebnosti na spletu, o katerih se veliko premalo govori, dasiravno je veliko oseb, ki opozarjajo na ta problem, ki se ga še kako premalo zavedamo. Ko se zgodi, pa vidimo, do kakšnih posledic lahko pride, predvsem pa do kakšnih posledic lahko pripelje poročanje medijev, ki poskušajo iz vsakega sranja narediti teatralično zgodbo, ki se bo prodajala!

Škoda, ker se “novinarji” v tiskanih/spletnih medijih ne podpisujejo z imenom in priimkom, saj bi jih sedaj konkretno lahko povprašal, kako se počutijo, ko so uničili življenje nekoga, ki ni zdržal pritiska, ki se je izvajal nad njim v medijih?

dimensionTwo

Avtor: P. Pa., Avtor: S. U., R.T./G.T., je samo par imen, ki je sodelovalo pri tej medijski gonji. Veliko več jih je zadaj – predvsem urednikov, ki so dovolili, da se piše o tem in da se kuje na ta način klike. Zgodba ni pomembna, takšnih zgodb je vsak dan neskončno – mediji si pač vzamejo pravico, da krojijo naše usode. Na svoj način – brez preverjanj, brez razmisleka, samo da se prodaja vse skupaj. In tokrat se ni končalo dobro, oz. tako, kot se ponavadi konča. Tokrat se je vse skupaj končalo tragično.

Izpostavil bom nekoga, ki se ponavadi dela norca iz takšnih stvari – Denis Avdič, kljub temu, da je Radio1 odstranil vse vsebine povezane s tem, jih Google še vedno hrani (vir) – zanima me, kako se počutiš sedaj, ko se je zgodba obrnila drugače? Ko ni to več smešno, niti zabavno? In tistih 1018 oseb, ki je lajkalo objavo, si lahko zastavi povsem identično vprašanje?!?

Ne, ni krivda zgolj na medijih, tudi na vseh tistih, ki ste z največjim veseljem delili to novico in obsojali človeka, je krivda. Predvsem pa je to lep dokaz, kako vse skupaj poteka pri nas. Sedaj bodo vsi dvignili roke in nihče ne bo kriv za nič – isti mediji, ki so pred parimi dnevi pisali o tej “aferi”, sedaj pišejo o samomoru. Namesto da bi ti taisti mediji samo za trenutek pomislili, zakaj je prišlo do tega – mogoče bo potem celo kdo razumel vse skupaj. Mogoče bi kater od urednikov lahko sam pri sebi odločil, da je šlo vse skupaj preko meja zdravega okusa, predvsem pa preko meja zasebnosti in tudi ponudil odstop. Namreč v novinarskem kodeksu je lepo zapisano (vir):

17.* Novinar spoštuje pravico posameznika do zasebnosti in se izogiba senzacionalističnemu in neupravičenemu razkrivanju njegove zasebnosti v javnosti. Poseg v posameznikovo zasebnost je upravičen le, če javni interes pretehta nad spoštovanjem njegove zasebnosti. Pri poročanju o javnih osebnostih in tistih, ki želijo dobiti moč in vpliv ter vzbujati pozornost, je pravica javnosti do obveščenosti širša. Novinar se mora zavedati, da lahko z zbiranjem ter objavo informacij, fotografij in posnetkov škodi posameznikom, ki niso vajeni medijske in javne pozornosti.

Sram me je, da živim v takšnem svetu, predvsem pa me je sram, da obstajajo takšni ljudje..

p.s.: upam, da policija najde “junaka”, ki je objavil posnetek na spletu in da se mu sodi za to dejanje – verjetno ga precej stiska te dni, sploh po včerajšnjem dogodku!

rp_dsc_1014.jpg