Že parkrat sem slišal, da bi potreboval stabilizator (gimbal) za pametni telefon, GoPro kamero in SJCAM SJ6, kar večinoma uporabljam za snemanje video posnetkov. Iz GearBesta sem tokrat naročil stabilizator Zhiyun Smooth Q 3-axis Stabilization Gimbal.

Zadnje čase vse več snemam videe – ne, nisem postal vloger, mi je pa postal zanimiv format. In posledično sem začel razmišljati o tem, da bi nabavil gimbal – 3-osni stabilizator, ki ga lahko uporabljam za pametni telefon, kot tudi za GoPro, li SJCAM. Cene stabilizatorjev so bile vedno precej visoke in sem precej časa razmišljal o tem ali ga sploh potrebujem ali pa naj kompenziram to s pomočjo stativov.

Pred črnim petkom so imeli na GearBestu znižanje stabilizatorjev in Zhiyun Smooth Q 3-axis Stabilization Gimbal, za katerega sem prebral veliko pozitivnih recenzij je imel takrat ceno 85$. Izdelka ni bilo na zalogi v EU skladišču, ampak v Kitajskem – kar me ni ustavilo, da se nisem odločil za nakup.

Naročil in potem se je začela odisejada. Pošiljka je bila poslana preko DHLa in ker je potrebno za uvoz iz Kitajske plačati državi DDV – so me na DHLu presenetili, ko so mi želeli zaračunati tovornino iz Kitajske v vrednosti preko 140 eurov! Da. Za poštnino, ki je bila precej nižja in sem jim tudi poslal invoice, so mi hoteli zaračunati “krneki”.

Po več kot tednu dni urejanja in prepričevanja, sem končno dobil svoj gimbal – zanj plačal 54 eurov (“carino” + 18 eurov posredovanja DHLa) in se odločil, da se vnaprej izogibam DHLa in raje izberem navadno pošto, če imam možnost izbiranja.

Ampak nazaj k Zhiyun Smooth Q 3-axis Stabilization Gimbalu (če ga naročate izberite EU-5 warehouse!):

  • procesor Honeycomb (5 generacije)
  • 12 ur delovanja (dve bateriji)
  • možnost uporabe 6 inčnega telefona, ali druge naprave v teži do 220 gramov (GoPro..)
  • različne opcije – lock, follow, selfie
  • možnost vertikalnega snemana
  • 5V 2000mA USB izhod za polnjenje telefona
  • aplikacija ZY PLAY ki omogoča face tracking, snemanje panorame, time lapse
  • teža: 450g
  • pitch: 320 degree; roll: 270 degree; pan: 360 degree

Prvi vtisi?

Navdušen. Predvsem iz preprostega razloga – do sedaj sem vse gimbale, s katerimi sem imel opravka moral na začetku kalibrirati. Priključiti na računalnik, ali pa s pomočjo aplikacije urediti vse skupaj. Pri tem to ni potrebno, saj deluje že, ko vstavite telefon v držalo, ki je zelo dobro narejeno in me niti za trenutek ni bilo strah, da mi telefon pade iz držala.

Preprosta uporaba je bila druga stvar, ki me je pritegnila. Prižgeš, izbereš opcijo (lock, follow, selfie) in začneš s snemanjem. Aplikacija ZY PLAY, ki je na voljo na AppStoreu je odlična in z njo lahko profesionalec tudi sam kalibrira gimbal po svoje – meni ni bilo potrebno. Predvsem pa ima aplikacija cel kup funkcionalnosti, ki pride prav – snemanje panorame, time lapse, ali pa face tracking, kar dejansko deluje.

Cena?

Trenutno je na GearBestu stabilizator Zhiyun Smooth Q 3-axis Stabilization Gimbal iz EU skladišča 119 dolarjev, kar je zelo ugodna cena, predvsem pa je tole top price / performance. Definitivno priporočam!

Čez par dni, ko grem v akcijo v naravo, pa objavim še posnetke z gimbalom in brez njega. Razlika bo velika!