Bil je 17. december 2017, ko je vrhovni sodnik Jan Zobec ob vstopu v službo doživel “fizičen napad”. Policist naj bi po njegovem pričevanju uporabil prisilne ukrepe. Dogodek, ki je takrat močno odmeval v javnosti, saj so se na njegovo stran postavili tudi njegovi kolegi in Matej Lahovnik, ki je na Twitterju zapisal, da so vrhovnega sodnika zbili na tla. Boštjan M. Turk je pa je v reviji Reporter dogodek opisal kot lomljenje rok na hrbtu in pretepanje.

»Danes sem v prostorih sodišča doživel fizični napad policista, ki me je med dvigalom in stopniščem dohitel ter trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo – vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu. V rokah sem držal ključ svoje sobe, ki ga je zaznal detektor in zazvonil (kot zazvoni vsakokrat, ko grem skozi stranski vhod – vhod za »služinčad«, pa se za to nihče ne zmeni), jim ga ob vstopanju pokazal in povedal, kdo sem. Pa vendar se je policist pognal za menoj in me nekje med dvigalom in stopniščem dohitel ter uporabil prisilne ukrepe,« je takrat izjavil Jaz Zobec.

Takrat sem zapisal: Slovenija je shizofrena oseba. Očitno so vrhovni sodniki posebna kasta, ki ne pristajajo na pravila, ki veljajo za vse ostale. Tudi to, da obstaja na sodišču vhod za “služničad”, kot je sam dejal veliko pove o njemu kot človeku.

Mogoče bi bilo smiselno, da bi se taisti vrhovni sodnik podučil o bontonu in pravilih. Do sedaj sem bil namreč sam prepričan, da za vse veljajo enaka pravila – ampak v tem primeru očitno temu ni tako. Ker je on vrhovni sodnik, mu ni potrebno iti skozi proceduro skozi katero morajo iti ostali plebejci – kolk kul, kajne.

V teh dneh, ko je Siol pridobil posnetek nadzorne kamere, pa so maske padle. Namreč vidi se kaj se je dogajalo. Predvsem pa se vidi, da ni šlo za nobeno nasilje, ampak za opravljanje delovnih nalog. In če policist ne bi storil tega, bi lahko bil problem. In ker ker je policist storil to, je bil problem.

Ker se ima Jan Zobec za večvrednega od ostalih in ker “njemu pripadajo” posebni privilegiji, se njegove precej nespretne izjave nadaljujejo. V bistvu bi bilo veliko bolj zanj, če bi se preprosto  opravičil, se pa on z vsako izjavo še malce globlje pogrezne v drek iz katerega pa mu sedaj niti Matej Lahovnik ne pomaga več izplavati.

Par primerov njegovih izjav v teh dneh (vir):

  • Da bi se nekdo, ki mu je bila nelegitimno odvzeta prostost, temu, ki mu je prostost odvzel, opravičeval? Lepo vas prosim, saj ne živimo v časih nacizma, fašizma in komunizma, ko se je to dogajalo.
  • Kaj si misli komisija, je popolnoma irelevantno. Pomembno je, katera so dejstva, ki so iz tega posnetka razvidna.
  • Še vedno pričakujem opravičilo pravosodnega policista, ki bi ga moral že zdavnaj dobiti, saj me je ta brez legitimnega vzroka napadel.
  • Da, res je, ko sem šel mimo njega, sem mu rekel, da ga bo to stalo službo.
  • Ne verjamem izsledkom takšne komisije, ki ni niti neodvisna niti nepristranska in ki me sploh ni nič vprašala

Se še komu zdi njegovo početje v nasprotju z vsem, kar bi moral on kot “moralna avtoriteta” predstavljati? Če v tem primeru deluje kalimerovsko, kako je šele deloval v primerih o katerih je odločal? Če so naši sodniki tako samopašni, predvsem pa imajo občutek, da so nad vsemi, kako naj ljudje ne verjamemo, da obstajata dve državi – njihova in naša.

Mogoče je pomembno omeniti tudi dejstvo, da je Jan Zobec kot ustavni sodnik sodeloval tudi pri primeru Patria – ta se je v odklonilnem mnenju, ko so ustavni sodniki odločali o sprejetju ustavne pritožbe Janeza Janše v obravnavo še pred izčrpanjem vseh pravnih sredstev, zelo trdno postavil na stran pravnomočno obsojenega predsednika SDS.

Mogoče pa sedaj resnično padejo maske in bomo dobili predstavo o “globoki državi”, besedni zvezi, ki jo desnica uporablja vse pogosteje v zadnjih mesecih.

p.s.: zakaj takšnega človeka na odpustijo v trenutku? Cel kup razlogov imajo za to.