Kdor zadnje čase spremlja medije in družbena omrežja, dobi občutek, da so slamice postale največji problem onesnaževanje narave. Par novinarskih člankov na to temo in že se ves svet ukvarja s slamicami in iščejo se alternativne rešitve, ker očitno nam brez slamic živeti ni.

V Angliji bodo prepovedali prodajo plastičnih slamic, McDonalds bo zamenjal plastične za papirnate … Glede na to, da slamice obstajajo že od celo vrsto let in da je problem z njimi postal šele v zadnjem času, se mi zastavlja kup vprašanj. Dejstvo, je, da so izdelki iz plastike in plastične smeti velik onesnaževalcev okolja. Po nekaterih podatkih, naj bi bilo v morju več kot 14 milijonov ton teh odpadkov, kar bi moralo povzročiti paniko že pred leti in ne šele sedaj.

Pa vendar, namesto, da bi se lotili plastičnih vrečk, ki so precej bolj pogosto uporabljene in da bi se lotili čiščenja morja, so se odločili, da spremenijo svet slamic.

Sam nisem zagovornik slamic, saj ne pijem pijač, kjer bi bile slamice potrebne. Po drugi strani pa imam občutek, da slamice dejansko niso tako velik problem, kot se sedaj vse skupaj prikazuje. Zakaj? Če so slamice tako velik problem – zakaj jih ne prepovedo? Zakaj jih ne prenehajo izdelovati?

Če v lokalu strežejo pijače s slamicami – določene pijače se pač pijejo na tak način in tudi dekleta z “umetelno” namazanimi ustnicami lažje pijejo pijačo s slamicami, naj potem slamice reciklirajo. Naj jih spravijo v posebne vrečke, ki bodo šle nazaj v predelavo. S tem se reši en velik problem slamic, ki pa je dokaj preprosto rešljiv. V bistvu se mi zdi to precej boljša rešitev, kot pa so sedanje papirnate slamice, ki po par minutah postanejo zgolj in samo “nagravžna” zadeva preko katere človek ne more niti piti pijače.

Kaj se zgodi potem s temi premočenimi papirnatimi slamicami? Verjetno je tudi za izdelavo teh slamic potrebna celuloza – posledično dreves in veliko energije, kar zopet pomeni onesnaževanje?

Sam imam doma en “pok” slamic – verjetno že vsaj 15 let, pa sem do sedaj uporabil mogoče dve, ali tri. Pa še to ne za pitje, ampak za igračkanje z vodo in ustvarjanje milnih mehurčkov.

Obstaja tudi alternativa, uporaba slamic iz testenin, ali iz bambusa. S pomočjo testenin sem večkrat pil kot otrok, bambusovih slamic pa še nisem uporabil, tako da ne morem soditi o njihovi uporabnosti. Obstajajo tudi pralne slamice, ki pa so vsaj po mojem mnenju najbolj sporne …

Rešitve?

  • prepovedati prodajo slamic, če predstavljajo tako velik problem za okolje
  • naj lokali nehajo servirati slamice – če ima kdo željo po slamici, naj to sam izrazi
  • naj v lokalih zbirajo uporabljene slamice in jih dajo v reciklažo, ali pa denar namenijo tistim, ki ga potrebujejo

Razumem, da so slamice eden izmed problemov, ki obstaja. Ampak zakaj ne bi bika prijeli za roge in začeli delati čistko tam, kjer je problem večji. Pač prepoved plastičnih vrečk. Prepoved plastične embalaže na vsakem izdelku … Če bo prepoved plastičnih slamic pripeljal do tega, potem je ok. V nasprotnem primeru pa smo se spet ukvarjali z minornim problemom in pustili, da so resnični problemi eskalirali.