Plastične vrečke so velik dejavnik onesnaževanja narave. Za razgradnjo v naravi je potrebno več kot 1000 let, prav tako pa onesnažujejo morja in so pogosti vzrok za pogin raznih živali. Nekje sem zasledil podatek, da potrošniki mesečno porabimo okoli 40 plastičnih vreč.

Saj veste, ko pridete na blagajno v trgovini in ugotovite, da nimate s seboj svoje vrečke – vzamete eno plastično in zanjo plačate 10 ali več centov. In to storite vsakič, ko pridete v trgovino. Ker ste pač pozabili svojo vrečko za večkratno uporabo.

Januarja 2019 se obetajo spremembe. Namreč, na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov bodo prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke. Khm. Razumem, po eni strani. Po drugi strani pa sploh ne. Dokazano je namreč, da so plastične vrečke škodljive za naravo. In če je temu tako, zakaj ne bi trgovine in vsa ostala prodajna mesta enostavno prenehala s prodajanjem vrečk! Ja, to je ta preprosta rešitev.

Če nekaj ukineš, bo sicer trajalo nekaj časa, da se potrošniki navadijo. V tistem času bo veliko kritiziranja, teženja, predvsem pa slabe volje. Ampak po 14 dneh ne bo nihče več niti opazil, da ni več na voljo plastičnih vrečk. Namreč, že sedaj imajo trgovine na voljo papirnate vrečke (ki so par centov dražje) in tudi za njih gre precej energije.

Seveda bi bilo najbolj smiselno, da ima vsak potrošnik s seboj svojo vrečko za večkratno uporabo. Iz materiala, ki mu najbolj ustreza – glede na število različnih proizvajalcev in blagovnih znamk, ki jih ustvarjajo, mislim, da ne bo težko vsakomur najti eno vrečko, ki bo pač v avtu, torbici, ali pa kjerkoli že blizu, da jo bo lahko vedno znova uporabil.

Če se bomo šli “počasno” ukinjanje, se ne bo spremenilo nič. Za spremembe je potreben “clean cut” in življenje se po parih dnevih pizdenja spet postavi v ravnotežje. Poskus mehkega prehoda je v tem primeru povsem nesmiseln in samo podaljšuje agonijo.

3 Responses to Plastične vrečke? Ne, hvala / rešitev je preprosta

  1. Tokrat Neimenovani pravi:

    Zanimivo, da se recimo plastične plenice za enkratno uporabo pa nikomur ne zdijo sporne. Pa jih za vsakega dojenčka porabimo okoli 1500, reciklirati pa se jih iz dokaj očitnih razlogov ne da zares. Enako je z vložki. Za oboje obstajajo pralne varjante za večkratno uporabo.

    O teh precej problematičnih plastičnih stvareh za enkratno uporabo se pa ne sme govorit?

  2. Jasmina pravi:

    Se strinjam!!! Zato sem ustvarla pralne vrečke Dantesmile iz bio bombaža!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.