O problemu plastičnih vrečk sem prvič pisal že leta 2011. Lansko leto se je začelo na tem področju dogajati tudi pri nas. Trgovske verige so problem onesnaženja narave s plastiko vzele precej resno in nekatere so se odločile, da odstranijo plastične vrečke iz svojega prodajnega asortimana.

Hofer bo junija 2019 iz prodaje umaknil plačljive klasične plastične vrečke in do konca 2019 tudi vatirane palčke s plastičnim delom, plastične slamice, krožnike, kozarce ter pribor za enkratno uporabo. Vendar bodo kupcem ponudili biorazgradljive alternative.

Mogoče bi na tem področju tudi vlada lahko storila malce več – če bi namesto prepovedi brezplačnih plastičnih vrečk sprejeli prepoved plastičnih vrečk. Sicer bi ljudje na začetku negodovali, potem pa bi se stvari postavile v red. In kmalu bi se potrošniki začeli zavedati, da s seboj v trgovino vzamemo svojo vrečko za večkratno uporabo in iz materiala, ki nam najbolj ustreza – zadnje čase pa vse bolj opažam, da ljudje dejansko prinašajo svoje vrečke v trgovino, ali pa tistih par izdelkov odnesejo v rokah iz trgovine. Pred tem pa so vzeli še eno plastično vrečko, da so nakupljene stvari spravili vanjo.

Vrečke, slamice in vse ostalo so majhni koraki. Ko se bodo lotili še večjega problema – plastenk in bodo našli primerno rešitev za to področje, pa bom začel počasi verjeti, da si res želimo spet čist planet, ki ga bomo pustili zanamcem. Ampak do tam je še dolga pot.

Hofer umika plasticne vrecke
Hofer umika plasticne vrecke