Zakaj trgovske verige ne omogočajo točenja čistil v povratno embalažo / rinfuza

Zadnje čase se vse več pogovarjamo o ekologiji. Velik problem našega okolja so slamice, sledijo plastične vrečke in izdelki, ki so v plastični embalaži. Ko je pred časom kolega Primož objavil, da bo odprl Rifuzl – zero waste trgovino je bil odziv več kot odličen. Očitno je prišel čas, ko smo se začeli počasi zavedati, da imamo samo eno naravo in da je le ta tudi že zelo uničena in onesnažena s plastičnimi izdelki. Zastavlja se mi vprašanje, zakaj večje trgovske verige ne omogočajo točenja ekoloških čistil v povratno embalažo / rinfuzo?

Določene trgovske verige ponujajo točenje vina v povratno embalažo. Leclerc ima žitarice v rinfuzi in večina trgovin ima orešče in podobno v rinfuzi – problem nastane, da jih moraš dati v plastično vrečko, kajne? Ampak tukaj se zgodba o tem tudi konča. Bi mi bila pa ideja, da bi točil čistila v povratno embalažo povsem všeč.

Že pred časom so v Vrhniki postavili takšno napravo, ki omogoča, da si ljudje sami natočijo čistila v povratno embalažo. Gre za majhen korak, ampak nekje je potrebno začeti. Glede na to, da je Lidl že ukinil prodajo plastičnih vrečk in verjetno mu bodo sledile tudi druge trgovske verige, bi bil mogoče sedaj čas, da začnejo razmišljati tudi o tem.

Ideja je dokaj preprosta. Postavi se “otok”, kjer so zbrani različni proizvajalci ekoloških čistil (konkretno imam v mislih Odori, ki je bil lani proizvod v Štartaj Slovenija) in kjer bi lahko potrošniki sami točili v svojo povratno embalažo in potem to plačali na blagajni. Princip je preprost, kdor pa bo prvi ponudil to trgu, pa bo dobil precej odobravanja javnosti.

Verjetno se bo našel kdo, ki bo začel “pizdakati”, da kaj to pomaga, če so vsi drugi izdelki v plastični embalaži – ja, vedno je potrebno storiti prvi korak, da lahko potem delaš nove in nove korake. In potem, ko potrošniki sprejmejo to, potem je vse lažje. Potem se lahko delajo večji koraki, ki so bolj odmevni. Sicer verjetno rinfuza ne bi bila zanimiva za velike proizvajalce čistil, ampak manjši, bolj ekološko osveščeni bi lahko prišli na svoj račun in tudi začeli spreminjati svojo filozofijo glede prodaje in embalaže.

 1. Absolutno podpiram idejo!

  Enostaven odgovor zakaj trgovske verige tega ne mogočajo pa je – ker jim ni treba. Ker se jim gre za dobičke in ne za karkoli drugega. Dokler laufa brez napora, zakaj bi se matral?

  1. true. ampak za to smo potrosniki, da povemo, kaj bi radi in na njih je, da se prilagodijo ali ne :)))

 2. Logika je enostavna.
  Trgovci/proizvajalci delajo tisto kar se jim splača.
  Problem je seveda v tem, da smo potrošniki precej neumni in ne opazimo(jo), da cena vode v plastenki ni samo 30 centov, ampak moraš plačat še za odvoz in morebitno razgradnjo ali recikliranje smeti. Tej skupni ceni tudi nihče ne prišteje “cene” škode, ki jo (nepotrebni) odpadki povzročajo.
  Seveda je precej možno tudi to, da smo kupci zelo komot in se nam žvižga za posledice, važno da TAKOJ zadovoljena naša potreba po vodi,čokoladi, kruhu…. in da imamo s tem čim manj opravka in razmišljanja.
  Vse kar bi bilo potrebno je, da bi recimo na nivoju EU sprejeli sklep, da je za vse nepotrebne odpadke odgovoren trgovec. Finančno. Kar pomeni da bi moral trgovec PLAČATI za odvoz, razgradnjo in recikliranje in tudi za neprimerno odvržene odpadke.
  Zelo hitro bi ljudje čudežno spet kupovali pir v gajbah (in steklenicah), mleko v steklenicah, v štacune pa hodili s cekarji in podobnimi pripomočki.

 3. V LJ je v centru ponovne uporabe avtomat za čistila in šampone.
  Zadnjič sem v Tolminu v zadrugi tudi videla, da imajo na voljo velika pakiranja čistil/praškov na rifuzo in si samo natočiš.
  Tako da, obstajajo stvari, je pa treba kar iskat lokacije :)

Komentarji so zaprti.