Ko sem pred časom videl, da je radijski voditelj objavil svojo na pol golo sliko z vrha Triglava v družbi napihljivega roza plamenca sem bil prepričan, da je šlo za šalo. No, ni šlo. Pred parimi dnevi pa sem opazil še več fotografij, kaj vse ljudje nosijo s seboj na vrh Triglava in posledično sem se začel spraševati, če se je ljudem dejansko odpeljalo. Kaj vse bi nekateri radi naredili za lajke, kajne?

Razumem. Potrebno je izstopati. In to narediš tako, da vzameš na vrh Triglava senčnik, stole in steklenico penečega vina. Na vrhu se preoblečeš v kopalke in se slikaš. Sliko seveda objaviš na facebooku in potem ljudje besno lajkajo tvojo kreativnost in iznajdljivost in pogum in jajca in … (vstavi po potrebi).

Ali pa vzameš s seboj veliko napihljivo račko, ki jo napihneš na Kredarici in potem jo v gužvi nosiš do vrha, ker seveda ne pomisliš na to, da mogoče ni ravno avtocesta do vrha in da v hribe pridejo tudi ljudje, ki niso najbolj vešči umikanja. Namesto, da bi ljudje uživali v naravi in hribih, vse skupaj postane zgolj cirkus. Hribi so vse prej kot cirkus in do njih moraš biti spoštljiv.

Enkrat sem že zapisal, pa bom še enkrat. Za dostop do Triglava bi morali pobirati takso in ljudje bi se morali zavedati, da to ni sprehod na Šmarno goro, ampak je precej več. In za to je potrebna fizična kondicija, kot tudi oprema.

Takšne fotografije pa v bistvu precej spremenijo sam koncept vzpona na Triglav in odnosa do gora. Predvsem pa lahko povzročijo veliko dela za reševalce, ki se morajo potem ukvarjati s pogumneži, ki bodo za eno fotografijo in lajke naredili vse – tudi to, da se bodo na Triglavu slikali s plamencem ali čim podobnim.

Hvala za idejo za zapis Gregor Trampuš.