Mira Šemić, vrhunska vinska strokovnjakinja / dobro vino je lahko tudi poceni / v Lidl po vina z oznako Mira priporoča

Včeraj sem bil vabljen na Lidlovo predstavitev nove blagovne znamke Naše nam paše (domači produktu), ki je bila v Švicariji v parku Tivoli. Čudovita lokacija in zanimivi ljudje, še posebej za človeka, ki še ni poskusil alkohola in ki se prehranjuje vegansko. Vendar so me presenetili in poskrbeli, da sem tudi jaz užival v čudovitih okusih iz izdelkov nove blagovne znamke. Predstavili so novo oglasno kampanjo, ki so jo ustvarili v agenciji F2 in tudi pesem, ki je pesem v oglasu. Gre za pesem Nesi me, nesi (Srečanje) Slavka Avsenika, ki pa jo je čudovito zapela Monika Avsenik.

Vendar je bila hrana malce postranska, saj je, vsaj mojo pozornost pritegnila Mira Šemić, vrhunska vinska strokovnjakinja (sommelierka, ki ima akademski naziv). Kot omenjeno, nisem še poskusil alkohola, vendar sem njene besede požiral in priznam – totalno sem navdušen nad njo, njenim razlaganjem in iskrenostjo. Njen moto je: Vodo potrebujemo za življenje, vino pa za radost življenja. Njeno poslanstvo je, da v pivcih vina prebudi strast do odkrivanja in raziskovanja vin.

Ona je “kriva”, da imamo v Sloveniji tudi ocenjevanje za znameniti francoski gastronomski vodnik Gault & Millau, ki restavracije ocenjuje tako, da jim namesto zvezdic pripenja kuharske kape. Njen naslednji izziv je še bolj zanimiv, predvsem pa se zaveda, da se na tem področju dela precej premalo – izbiranje najboljših natakarjev, ker smo v času pozabili na to, da so ravno oni tisti, ki lahko rešijo situacijo, ki jo je “zakuhal” chef.

Mira Šemić je skupaj z Valentinom Bufolinom (vodjo marketinga v Lidlu) poskrbela, da so na njihove police prišla kvalitetna vina, ki jih lahko kupimo za nizko ceno – https://www.lidl.si/sl/vinoteka

Kosilo, ki je bilo pripravljeno iz izdelkov blagovne znamke Naše nam paše, je Mira pripravila Wine and Food Pairing in nad katerim so se vsi prisotni navduševali. Vina so bila izbrana iz Lidlove vinoteke in nekatera so krepko pod 5 evri.

Glede na to, da sem imel možnost sedeti ob njenem boku, sem imel kot nekdo, ki nima pojma o vinih cel kup vprašanj zanjo. Na vsa vprašanja mi je z veseljem odgovorila, predvsem pa je svoje znanje delila z vsemi.

  • kozarci – nikoli jih ne prijemajte za čašo, ampak za pecelj. Če vam natakar prinese kozarec, ki ga drži za časo, ga prosite, da ga zamenja
  • temperatura vina – odvisna je od vrste vin. Glede na to, da so včasih priporočali sobno temperaturo, temu ni več tako. Za bela in macerirana vina je priporočljiva temperatura 6-8 stopinj, za rdeča polna vina 16-18 stopinj, za rdeča lahka vina 12-14 stopinj, za peneča vina 5-7 stopinj. Ne zamrzujte vina – raje izberite posodo v katero dodate pol vode, pol ledu in v njej ohlajajte vino in steklenico vmes sučite
  • oznake – suho vino (koncentracija reducirajočih sladkorjev ne presega 9g/l), polsuho vino (koncentracija reducirajočih sladkorjev je med 9g/l in 12 g/l), polsladko vino (koncentracija reducirajočih sladkorjev med 12 in 45g/l), sladko vino (koncentracija reducirajočih sladkorjev presega 45g/l)
  • nazdravljanje – nazdravlja se s človekom. Nagne se kozarec in se nežno dotakne drugega kozarca. Tudi s šampanjcem se lahko nazdravlja, čeprav bo zvok malce bolj zadušen
  • solzice – včasih so ljudje pred pitjem vina zavrteli kozarec, da bi videli solzice. To se več ne dela, ker se to lahko ustvari povsem umetno. Ko zasučete vino v kozarcu ga povonjajte – da začutite arome, ki jih ima vino in da ugotovite, če so v vinu sulfidi (podoben vonj kot je vonj prižgane vžigalice)
  • če je včasih veljalo, da se k juhi ne pije vina, se tudi to spreminja. Odvisno je iz česa je pripravljena juha in se najde vina, ki se dobro spajajo
  • ni vedno res, da so najboljša najdražja vina. Tudi za nizko ceno lahko najdete več kot odlična vina. In če niste res poznavalec vin, potem ne boste čutili razlike med vinom za 500 evrov in tistim za 30 evrov.

V bistvu sem ob pogovoru z Miro začel resno razmišljati, da bi se vpisal na tečaj sommelierstva. Večina sommelierjev namreč ne izpije vina, ki ga poskuša, ker testirajo 70 in več vrst vina in posledično bi bilo to precej “težko” delo. Po drugi strani pa je res, da s tem, ko ne izpiješ vina ne spoznaš tistega pravega občutka, ki ga prebudi vino v človeku. Pri nekaterih so to pozitivne lastnosti, pri nekaterih pa malce manj.