Vedno, ko se ponoči vozim mimo parkirišč pred trgovinami Mercator, Spar, Hofer, Lidl, Tuš, se mi poraja isto vprašanje. Zakaj so ta parkirišča ponoči osamljena in prazna? Zakaj jih trgovske verige ne izkoristijo in jim vdahnejo ponudbo? Zakaj se na parkiriščih nič ne dogaja?

Da ne bo pomote. Ne poznam “zakonov”, ali ureditev, ki jih imajo trgovci kot so Mercator, Spar, Hofer, Lidl, Tuš. Verjetno z razlogom do sedaj še ni nihče ponudil svojega parkirišča za kakšne dejavnosti, ki bi bile zanimive, predvsem pa bi vdahnile malce več življenja na svoja parkirišča. Če bi bila zanimiva ponudba, bi bila parkirišča pred trgovskimi centri, ali pa trgovinami precej obiskana.

Mogoče je razlog v tem, da bi morali na parkiriščih imeti varnostnike in če se karkoli zgodi komurkoli na parkirišču, potem za to odgovarja trgovska družba? Ugibam, ne vem. Sicer pa ne razumem, zakaj se nihče še ni spomnil, da bi na parkirišču pred trgovskim centrom postavil “burger joint”, kot je Lars&Sven, Hood burger, ali 7 Burger.

Kaj bi jaz postavil na prazna parkirišča pred trgovine?

Osnovna ideja je dokaj preprosta. Poleti bi na parkirišču pripravil “kino na prostem / drive in kino” – projekcija filma, dekice in hrana, ki je povezana z blagovno znamko parkirišča, na katerem se projekcija odhaja. Z drugimi besedami – “FerFud” za parkirišča. Sploh ni potrebe, da bi bila hrana kuhana. Lahko bi bili samo izdelki, ki so tudi sicer v ponudbi in bi s tem delal dober branding, mladim pa bi ponudil možnost zanimivega preživljanja prostega časa.

Športne aktivnosti na parkiriščih. Zakaj se ne bi zvečer na praznih parkiriščih rolalo, skejtalo, longboardalo. Če smo pred leti ob prvem snegu vsi leteli na Rudnik, kjer se je “driftalo”, bi tudi sedaj marsikdo prišel pogledati, ali pa celo tekmovati z drugimi v različnih športih.

Food trucki / burger jointi na parkiriščih in ponudba hrane. Bodimo realni. Burgerji so “in” in ljudje jih radi jemo. Burger jointi rastejo kot gobe po dežju in Hood Burger / Lars&Sven sta dokaz, da je pozicija poleg trgovskega centra zelo dobra lokacija. Sicer še vedno ne razumem povsem, zakaj se tudi drugi ponudniki ne odločijo za tako frekventne lokacije, predvsem pa zakaj ni več takšnih burger jointov – ali pa česarkoli drugega na samih parkiriščih?

Food trucki?

Food truck so nekaj, kar bo zaznamovalo to, ali pa naslednje leto. Njihova mobilnost, predvsem pa zmožnost, da kjerkoli pripravijo večje količine hrane je prednost, ki bi jo morali znati izkoristiti lastniki teh vozil. V bistvu pogrešam “Huda kuha” prikolico, ki je bila popestritev lanskega leta.

Če bi food trucki imeli določeno pot vsak teden v Ljubljani, bi se jih ljudje navadili – skočili bi na malico pred stavbo in uživali v dobri hrani? Boljše, kot pa se vsak dan prehranjevati v isti restavraciji. Dokaz za to je bila lanski eksperiment Hude kuhe, ki je bil vsak dan takoj razprodan. Koncept, ki bi ga marsikdo moral izkoristiti in tako dokazati, da so preproste ideje najboljše.

Kaj pa realnost?

Upam, da se bo kmalu v Ljubljani, ali bližnji okolici odprl kakšen nov “burger joint” na parkirišču. Namreč, ko skočim v trgovino, mi paše še malce “junk fooda” – ne toliko, kot je McDonalds hrana junk, ampak nekaj, kar ima okus in kar ne izgleda povsem plastično.

Zakaj se trgovske znamke same ne odločajo za popestritev ponudbe pred njihovimi trgovinami ne vem. Je pa škoda, ker se na njih nič ne dogaja. Vdahniti parkiriščem malce življenja in poskrbeti za to, da imajo ljudje možnost izbire. Mogoče pa se bo našel kdo, ki bo razumel o čem govorim in bo naredil finančno analizo takšne ideje in potem nas bo pričakala kino predstava na parkirišču pred trgovino in njihove lastne kokice in njihova lastna pijača. Če k temu dodajo še dekco in ne bo deževalo, pridem še jaz, čeprav nisem več “fan” velikih dogodkov.

lar_sven_burger_leclerc_001