Lidl se je že pred meseci odločil, da letos v svoji ponudbi ne bo imel pirotehnike. Prav tako so se za podobno potezo odločili v Eurospinu. Pri ostalih večjih trgovcih kot so Hofer, Mercator, Spar in Tuš pa svojim kupcem ponujajo tudi pirotehnične izdelke.

Vsako podjetje, ki posluje na trgu samo določa kaj bo prodajalo in po kakšnih cenah. Povsem razumem, da je za nekatere trgovske verige ta prihodek tako visok, da se mu nočejo odpovedati. Prav tako se zavedam, da se pride do pirotehnike na različne načine – v časih Jugoslavije se je pirotehnika “švercala” iz Avstrije in verjetno je tudi sedaj temu še vedno tako.

Vendar mi je všeč, da imamo že primere, ko so se trgovske verige odpovedale prodaji pirotehnike in s tem dajejo zgled, ki upam, da ga bodo naslednje leto sledila tudi ostala trgovska podjetja.

Sam sem velik nasprotnik pirotehnike, kar sem zapisal vsako leto vsaj dvakrat. Se mi zdi, da se ponavljam kot pokvarjena plošča, vendar se trudim, da bi mogoče še kdo razumel, da tisti pok, ki je za nekoga “čudovit in oh in sploh” za nekoga drugega (predvsem za živali) pa predstavlja grozo …

Sam imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar po drugih strani sprehod po mestu spravi v nekakšno stanje “prestrašenosti”, ko samo gledam okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Definitivno ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali poškoduje kakšen drug del telesa.

V Sloveniji je v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki določa, da je:

  • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
  • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

In ki predpisuje kazni: Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

  • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
  • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).

Torej, imamo zakon, ki dovoljuje uporabo “pokalic”, oz. petard in podobnih zadev med 26.12. in 2.1.?? Ali res ne more miniti december brez vonja po žveplu, brez “sesutih” nabiralnikov, košev za smeti, poškodovanih rok, avtomobilov in podobnega, kar je ponavadi kolateralna škoda pohoda “nadebudnežev” s pirotehničnimi izdelki?!

Lidl in Eurospin ne prodajata pirotehnike Hofer Mercator Spar Tus zakaj vi prodajate pirotehniko
Lidl in Eurospin ne prodajata pirotehnike Hofer Mercator Spar Tus zakaj vi prodajate pirotehniko