Včeraj je Spar objavil, da letos na policah Spara in Interspara ne bo pirotehnike. Super. Ampak piše se leto 2021. Lidl se je za to potezo odločil že leta 2019, prav tako tudi Eurospin. Mercator je ustavil prodajo pirotehnike leta 2020. No, ne bom ploskal odločitvi Spara, ampak vseeno je boljše, da se je za to odločil leta 2021, kot pa da bi še naprej podpiral pokanje in strašenje ljudi in živali.

O tej temi pišem že desetletje. Sem velik nasprotnik pirotehnike. To, da je dovoljena uporaba pirotehnike je povsem narobe. Ampak živimo v “demokraciji”, kajne? Sam sebi se zdim kot pokvarjena plošča, vendar se trudim, da bi mogoče še kdo razumel, da tisti pok, ki je za nekoga “čudovit in oh in sploh” za nekoga drugega (predvsem za živali) pa predstavlja grozo …

Zanimivo je, da še nobena politična stranka ni zahtevala spremembe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki določa, da je:

  • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
  • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

V zakonu imamo predpisane tudi kazni:

Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

  • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
  • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).

Torej, imamo zakon, ki dovoljuje uporabo “pokalic”, oz. petard in podobnih zadev med 26.12. in 2.1.! In zakaj v letu 2021 ne spremenijo tega zakona?

Lidl in Eurospin ne prodajata pirotehnike Hofer Mercator Spar Tus zakaj vi prodajate pirotehniko