Kam na najboljši hamburger v Ljubljani? V zadnjih nekaj letih se je Slovenija spremenila v deželo pekarn in bureka. V zadnjem času pa se trend spreminja in Slovenija postaja dežela hamburgerjev. Lokali, kjer nudijo hamburgerje rastejo kot gobe po dežju.

Če si pred parimi leti imel možnost dobiti hamburger v Ljubljani na Miklošičevi, v McDonaldsu, ali pa v Hot Horseu, da o vseh pleskavicah niti ne govorim, pa je v zadnjem letu Ljubljano preplavila hamburgeromanija. Specializirani lokali, kjer pripravljajo takšne in drugačne burgerje – Hood Burger, Cube Burger, Ranč Burger, Brunch, …

Sam imam rad hamburgerje – ne tiste is McDonaldsa, ali Burger Kinga, ampak tiste malce večje, predvsem pa z različnimi dodatki, ki dajo piko na i hamburgerju. Seveda je najbolj pomembno meso, pomemben je kruh, prav tako pa mi je pomemben nadev, ki je sestavni del hamburgerja.

V bistvu mi je horseburger še vedno eden izmed najboljših, ker vedno točno vem kaj lahko pričakujem in nikoli ne bom razočaran – razen, če je meso preveč “kuhano” (namakajo ga v vodi, da ostane toplo!). Ampak včasih moram malce eksperimentirati in preizkusiti tudi ostale hamburgerje, ki so na voljo v Ljubljani.

Seveda spisek ni dokončen in se bo še nadaljeval, vendar za to potrebujem dodatne nasvete in predloge lokalov, kjer imajo dobre hamburgerje v Ljubljani. In spisek je narejen na podlagi moje subjektivne ocene – mojega okusa. Verjetno ima vsak od nas svoj najboljši hamburger in prav je tako. Če bi obstajal kakšen kriterij, ki bi se ga lahko držal, potem bi bilo tudi ocenjevanje precej lažje!

  • Ranč Čizi Burger8,5 – lokal je za Kristalno palačo, ob makedamskem parkingu. Kljub temu da na prvi pogled izgleda kot da bi nekdo pozabil “ranč” ob cesti v Ljubljani, me je njihov hamburger povsem navdušil. Namreč vsak si sam lahko izbere nadeve in si jih sam doda v hamburger, kar se mi zdi precej smiselno, kajti nimamo vsi radi enakih stvari. Velik in zelo nasitljiv. Predvsem pa pečen na žaru in okusen. Presečenen nad njim!

Slabost: ni krožnikov in vsak mora poskrbeti zase!

rancburger

  • Brunch Burger – 8 – zame popolno presenečenje. Hamburger, ki sem ga dobil v lokalu Brunch, ki leži nasproti Kristalne palače me je zelo navdušil. Poleg tega, da je serviran na krožniku, z dodanim krompirčkom, da je v njem rezina kumare, kar se mi zdi fenomenalno, predvsem pa dva zajetna kosa mesa, ki sem ju komaj pojedel. Mogoče celo malce preobilen, vendar zelo okusen.

Slabost: prevelik za enega!

brunchburger

  • Hood Burger7,5 – o Hood Burgerjih se je v lanskem letu veliko govorilo in pistalo. Njihova lokacija pred Spar centrom na Viču je dobila še eno lokacijo pri Mercator centru v Šiški. Kljub temu da se je o njih pisalo v superlativih sam nisem najbolj navdušen nad njihovimi hamburgerji. V primerjavi z ostalimi na tej lestvici je njihov hamburger precej manjši, vendar ima zelo okusno meso, ki ga pripravijo po želji – tudi “rare” lahko dobi stranka, če želi.

Slabost: majhen!

hoodburger

  • Cubeburger  – 7 – na parkirišču pri Harvey Normanu stoji steklen boks, mimo katerega sem se večkrat peljal in opazoval ljudi, ki so zadovoljni jedli njihove hamburgerje in ostalo ponudbo. Hamburger je velik, vendar me je zmotil okus njihovega sira, predvsem pa “omake”, ki meni osebo ni bila všeč. Škoda, saj je sicer meso in kruh super, vendar ga ti detajli uničijo.

Slabost: preliv, ki bi moral dobiti boljši okus, da bi poudaril meso!

cubeburger

Seveda so komentarji na lestvico, predvsem pa predlogi z novimi lokacijami zelo dobrodošli. Predvsem pa bi bilo super, če bi imeli na enem mestu spisek ponudnikov hamburgerjev v Ljubljani in tudi njihove prednosti in slabosti. Lahko pa naredimo “turo” po Ljubljani in skupaj preizkusimo par lokalov?