Lečnik burger / eko Burger&Beer / Ravne na Koroškem

Gromska strela in Pi…n dim sta bila burgerja z mesom iz mesarije Lečnik, ki sta ju pripravljala Andraž in Miha na 3. eko burger&beer festivalu v Ravnah na Koroškem.

Jeap, prav ste prebrali. Ura in pol vožnje iz Ljubljane ni bila ovira za ekspedicijo in testiranje hrane, ki jo ponujajo v gostilni Lečnik, predvsem pa testiranje njihovih burgerjev, ki so pripravljeni iz domačega eko mesa. O mesariji Lečnik je znan izrek – če nisi jedel njihovega biftka, potem nisi bil na Ravnah!

Pet različnih kosov koroške EKOLOŠKE govedine iz hribovske kmetije Jaznikar (Zelen breg 16), zmlete na različne debeline ustvarijo najbolj sočen in okusen buger, ki se z doma pripravljenim kruhkom in zelenjavo z vrta najbolj prileže ob poletnih temperaturah.

Ampak lepo po vrsti. Ko smo prišli do Ravn in našli gostilno, smo si šli najprej pogledat mesarijo. Zame prvič, da sem stal v takšnem obratu, vendar sem bil povsem presenečen, ko ni bilo nikjer po stenah krvi, tla niso bila mastna, vse je bilo čisto in urejeno. Moja percepcija mesarij je bila povsem drugačna in vesel sem, da sem enkrat doživel to izkušnjo. Sedaj vem, kako se izdelujejo paštete, hrenovke in vse ostalo. Prav tako sem videl mnogo rebrc, ki se kadijo in takšnih in drugačnih klobas.


Potem je sledilo testiranje njihovih domačih jedi – klobase, salame, mortadela, damjak, zaseka, biftek in pašteti z dodatkom tartufov in čokoladna pašteta. Zanimivo je, ko ješ hrano, ki ima precej drugačen okus, kot si ga navajen, ko kupuješ podobne izdelke v trgovinah.

Za grand finale pa smo naročili še burgerje, ki sta jih Andraž in Miha pripravljala že celo popoldne. V manj kot šestih urah sta spekla in pripravila 250 burgerjev. Zanimivo je bilo videti klientelo na vrtu gostilne, ki je bila v povprečju precej starejša od mene! In vsi so uživali v burgerju za samo štiri eure. Če to primerjam z BigMacom iz Mcdonaldsa.. No, tega pač ne more nihče primerjati!

Ostale burger recenzije:

Kaj je bilo v burgerju Pi….n dim?
Jaz sem naročil medium rare burger in takšnega tudi dobil. Njegove sestavine so bile – domača bombetka, popečena hrustljava slanina, karamelizirana čebulica, domača omaka in seveda “ornk” kos mesa.

Okus burgerja mi je bil odličen. Meso je bilo ravno prav pečeno in dejansko si čutil okus mesa in ne vseh možnih začimb, ki jih ponavadi dodajajo v meso, ker je meso že staro, ali pač nekvalitetno. Čebulica je bila malce premalo karamelizirana, sicer pa so se sestavine odlično povezale med seboj. Ja, to je prednost, če lahko doma testiraš te stvari in narediš dejansko mešanico okusov, ki najbolj sede skupaj.

Sladica je bila zanimiva in seveda sem jo poskusil. Bazilikin sorbet, temen biskvit s pomarančno kremo in zelenim vinskim želejem – na mojo žalost je bil v sladici alkohol, tako da nisem preizkusil vsega, vendar mi je bila sama ideja zanimiva in predvsem dokaj nepričakovana.

Suma sumarum. Izlet na Koroško je bil odličen, tako zaradi družbe, kot tudi zaradi hrane. Definitivno se še vrnem k Lečniku in sicer na “stejk”, sedaj ko sem videl kako poteka predelava mesa in kako je vse na visokem nivoju. Upam pa, da bosta Andraž in Miha kdaj pripeljala svoje burgerje tudi v Ljubljano in imela kakšen “pop up burger” dan kjerkoli že v Ljubljani!

Hvala za gostoljubje Koroška! Se še vrnem!

Andraž in Miha / burger kreatorja in ekipa iz Ljubljane :)
Andraž in Miha / burger kreatorja in ekipa iz Ljubljane :)