Podpiram akcijo 40 dni brez alkohola Podpiram akcijo 40 dni brez alkohola

Podpiram akcijo 40 dni brez alkohola že celo življenje

Podpiram akcijo 40 dni brez alkohola, ki se je začela 6.3. in bo trajala vse do 20.4.2019. V bistvu sem jaz njen najbolj zvesti podpornik, saj se teh 40 dni držim celo življenje. In glede na to, da še nisem poskusil alkohola v življenju se mi zastavlja vprašanje – ali lahko sploh pišem o tem temi?

Šalo na stran.. Akcija 40 dni brez alkohola se mi zdi super. Organizirajo jo Slovenska karitas, AVP – RS in Med.Over.Net. Njen letošnji ambasador je Igor E. Bergant, ki ga lahko vidimo tudi v oglasih na TVju.

Škoda, ker ni to celoletna akcija – ali pa se celoletno osveščanje o škodljivosti alkohola. Predvsem pa pogrešam “pledge”, kjer bi javno objavil, da bom 40 dni preživel brez alkohola.

Na spletni strani imajo zapisano kaj lahko pridobite, če ne uživate alkohola: odnose v družini, spomin, spanje in več energije. Ok. Verjetno res. Vendar je še veliko več razlogov zakaj bi se nekdo odločil, da poskusi (pre)živeti 40 dni brez alkohola. In to niso spomin, spanje in več energije, kajne?

Prav tako imajo na spletni strani napisane ideje, kako se lahko zabavate tudi brez alkohola: igranje družabnih iger, sprehod, izlet, obisk kinematografa, kulturne prireditve, druženje s sorodniki, prijatelji, igranje z otroki, športne aktivnosti.

Hm. Resno? Pa saj to vse lahko počneš tudi s pomočjo alkohola. V bistvu jih Slovenci tako počnemo, kajne? Igranje družabnih iger v Sloveniji pač poteka ob spremljavi alkohola. In glede na to, da je v Sloveniji alkohol folklora, bi bilo verjetno bolj smiselno pozivanje k preudarni, predvsem pa normalni uporabi alkohola – ampak snovalci akcije verjetno že vedo kaj počnejo, kajne?

Mogoče bi bilo bolj zanimivo izpostaviti koliko uničenih družin je zaradi alkohola v Sloveniji. Koliko nasilja je znotraj družin zaradi alkohola? Koliko ljudi se zdravi v Sloveniji zaradi alkohola? Koliko nasilnih dejanje se zgodi pod vplivom alkohola …

Včasih si je potrebno “naliti čistega vina”, kajti zgolj leporečenje ni dovolj in mogoče je celo čas, da se začnemo zavedati, da alkohol ni samo “kul”. No, jaz podpiram akcijo že celo življenje in jo imam podpirati tudi še naprej – precej lepše se je spomniti vsakega večera in vsake zabave in kljub temu, da ne uživam alkohola – imeti čudovite trenutke, ki se jih naslednji dan spomnim.

p.s.: a kdo razume pomen zvončka v logotipu akcije?

Podpiram akcijo 40 dni brez alkohola
Podpiram akcijo 40 dni brez alkohola

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja