Baden Baden z Adria Mobil avtodomom po Nemciji poNemciji0 Baden Baden z Adria Mobil avtodomom po Nemciji poNemciji0

Baden Baden / z avtodomom po Nemčiji / #poNemciji

In sem šel na pot z avtodom Adria Twin Supreme 600 po Nemčiji. Glede na to, da sem to pot skupaj z Nemško turistično organizacijo planiral že pred časom, nisem imel veliko vpliva na vreme – pričakoval bi, da bo sredina maja topla, predvsem pa brez dežja. Ampak z avtodomom je tudi dež lahko povsem prijeten.

Ko mi je doma uspelo spakirati vse stvari za teden dni, ki jih bom preživel v avtodomu sem se odpravil na pot. Prva destinacija je bila Europa Park v kraju Rust (eden izmed največjih zabaviščnih parkov v Evropi), ki leži v bližini Strasbourga (Francija). Od Izlak je oddaljen okoli 850 kilometrov in glede na to, da nisem še povsem navajen vožnje 6-metrov dolgega avtodoma sem se od doma odpravil okoli 2. ure ponoči.

Vožnja je potekala super. Dež in prazna avtocesta. Mimo Karavank, čez Avstrijo in ko sem v bližini cest zagledal sneg in je temperatura kazala 4 stopinje, me je malce stisnilo. Vožnja je bila mirna, predvsem pa je užitek voziti vozilo, kjer si precej nad cesto in imaš dober pregled nad njo. Za dogajanje za avtodomom sem se moral na začetku privaditi, kajti vseeno je to nekaj drugega kot osebno vozilo.

Planiral sem, da se bom izognil jutranjim zastojem pred Münchenom, vendar sem ugotovil, da so Nemci jutranji narod in so me presenetilo, saj so bili zastoji že pred sedmo uro zjutraj. Ko bom naslednjič “pizdil” nad zastoji pri nas, se bom lahko zgolj ugriznil v jezik.

Sam imam navado, da sem na začetku rad takoj na cilju – tole se sliši precej dvoumno, kajne? Namreč, da pridem čim hitreje do cilja in potem si po poti nazaj ogledujem mesta, muzeje in vse ostalo. In tudi tokrat je bilo tako planirano – čim hitreje do Europa Parka in potem na poti nazaj vse ostale destinacije. In kot sem omenil, mi vreme ni stalo ob strani in tudi gužva na cesti je naredila svoje, tako da sem malce spremenil načrte in sem si vzel dan za odkrivanje mestec ob avtocesti. Namesto gužve sem tako raje z avtodomom vozil po lokalnih cestah in iskal parkirišča v manjših mestih, kjer ne bom zasedel polovice ceste ob parkiranju.

Ta del Nemčije proti Franciji je bogat s termami. In glede na vreme, sem se odločil, da grem preveriti kakšne so njihove terme, kajti ob močnem deževju mi je le to preostalo. V kraju Bad Boll sem se ustavil in šel pogledati kopališki kompleks – vse urejeno, vse kot mora biti, pa vendar se nisem odločil za kopanje, ker so bili samo starejši ljudje – ja, se zavedam, da bom sam kmalu med njimi.

Kup lepih krajev sem uspel prevoziti z avtodomom, vendar ven nisem šel, kajti res si nisem želel biti moker kot miš. Ko sem zagledal pred seboj tablo za Baden Baden, sem se odločil, da si ga ogledam. Kraj imam v spominu iz otroštva in iz filmov. Tako “prestižno” se sliši. In tudi je.

Baden Baden se ponaša s termami z zdravilno vodo, čudovitimi parki, najstarejšim kazinijem v Nemčiji in znanimi imeni, ki so živela v preteklosti v tem kraju. Že sam vstop v mestu je drugačen od mest, katere sem obiskal pred tem v Nemčiji – pozna se, da tukaj živijo premožnejši ljudje, saj so hiše urejene, veliko je zelenja, predvsem pa mi je bil všeč vozni park, saj imajo registrske številke pri njih oznako BAD…

Kot imam v navadi, sem se najprej odpeljal čez celo mesto – pod mestom je več kot 2 kilometra dolg predor in seveda sem izklopil navigacijo in se prepustil odkrivanju in izgubljanju. Malce sem pozabil, da nisem z osebnim vozilom, ampak tudi to sem uspešno rešil. Ko sem se dvignil nad Baden Baden sem odkril čudovite graščine, ki ležijo nad mestom. Ko sem se spustil nazaj v mesto sem si želel ogledati Brahmsovo rojstno hišo, vendar sem bil že prepozen.

V Baden Baden je nekoč prihajala vsa ruska aristokracija, ki je tukaj preživljala poletja. Sicer sem iskal cerkev z zlato kupolo, vendar je bilo iskanje neuspešno – še vedno je deževalo in nisem želel iti peš. Tudi kazinoja si nisem šel ogledati, ker bi se vseeno za takšno priložnost verjetno moral drugače obleči, vendar sem ga dodal na spisek lokacij, ki si jih bom še enkrat ogledal. Med njih sodijo tudi terme Friedrichsbad …

Če bi bilo vreme normalno za maj, potem bi si včeraj ogledal veliko več zanimivosti, ki jih mesto ponuja. Z dežnikom in mokrimi čevlji pa je vseeno odkrivanje mest malce bolj neudobno. Po približno dveh urah sem uspel najti pot iz mesta in pred menoj je bilo še okoli 80 kilometrov do Europa Parka, kamor sem prispel okoli 20. ure. In prva noč v avtodomu in zjutraj celodnevna zabava v zabaviščnem parku.