Europa Park Rust POV Silver Star Blue Fire zabaviscni park v Nemčiji poNemciji foto in video1 Europa Park Rust POV Silver Star Blue Fire zabaviscni park v Nemčiji poNemciji foto in video1

Europa-Park, Rust / POV Silver Star, Blue Fire / zabaviščni park v Nemčiji #poNemciji / foto in video

Zabaviščni park Europa-Park v kraju Rust v Nemčiji je bil moja prva destinacija v okviru odkrivanja Nemčije skupaj z Nemško turistično organizacijo in Adria Mobilom, ki mi je za to potovanje posodilo avtodom. Europa-Park dnevno sprejme okoli 60.000 obiskovalcev in je bil odprt že leta 1975. V njem imajo različne Evropske države svoje atrakcije. V letu 2017 so našteli preko 5.700.000 obiskovalcev. Ali so me navdušili Silver Star, Blue Fire, Wodan Timbur Coaster, Arthur, Atlantica SuperSplash?

Europa-Park v mestu Rust je od Ljubjane oddaljen okoli 750 kilometrov. Na poti tja nastanejo stroški s tunelom na Karavankah (7,60 evra), vinjeto za Avstrijo (9,60 evra) in plačilom vožnje skozi predor (12 evrov). Z avtodomom je bila vožnja prijetna, edino na avtocestah po Nemčiji, kjer v večini primerov ni omejitev, sem športnim vozilo gledal zgolj v “rit”.

Europa-Park ima za lastnike avtodomov urejen prijeten in velik kamp – tudi za tiste s šotori. Cena parkiranja je 10 evrov (dnevno) in čez noč (25 evrov). Sam kamp je od vstopa v Europa-Park oddaljen par minut in iz avtodoma sem lahko slišal “krike groze”. Sam sem navdušen nad samim kampom, njegovimi objekti in tudi čistočo. Vendar dovolj o tem, nazaj na zabaviščni park.

Park je v zasebni lasti in njegovi lastniki pospešeno vlagajo v njegovo širjenje. Konec leta 2019 bodo zgradili Rulantico – nov vodni zabaviščni par v neposredni bližini Europa-Parka. V njem je zaposlenih več kot 3000 ljudi.Vstopnina v park stane 55 evrov za odraslo osebo. Sam sem imel to srečo, da sem park obiskal med tednom, po dežju in na srečo ni bilo nobenih čakalnih vrst, tako da sem lahko preizkusil vse atrakcije parkrat.

Za ljubitelje adrenalina so na voljo atrakcije Silver Star, Blue Fire, Wodan Timbur Coaster, Arthur, Atlantica SuperSplash .. Glede na to, da me je strah višine, mi je bila ta izkušnja zanimiv, saj že kar nekaj let nisem bil v Gardalandu. Zavestno sem se namreč odločil, da grem na vse atrakcije in da poskušam sam sebe prepričati v to, da ne bo panike. Mi je uspelo? V videu se vidi …

Pa vendar Europa-Park niso samo adrenalinske atrakcije. Europa-Park na enem mestu združuje države EU in prikaže njihove posebnosti in povezuje vse skupaj. Europa-Park je v “nulo” dodelan, urejen, zanimiv, čist in primeren za obisk tudi z otroki, saj omogoča veliko zabave tudi za najmlajše. Vendar je odličen tudi za malce bolj odrasle otroke, ki si lahko dajo duška in se “derejo kot srake”, ko se vozijo na “rollercoasterju”. Hrana in pijača sta na voljo na vsakem koraku, prav tako pa tudi urejene toalete.

Kaj naj povem o Europa-Parku? Družba Mack, ki je lastnica parka se zaveda, da je potrebno za to, da si najboljši veliko investirati. Oni imajo letno preko 300 milijonov evrov prihodkov iz naslova parka in hotelov, ki jih upravljajo. In to tudi investirajo nazaj – nove in nove atrakcije, nove ideje, predvsem pa širitev svojega nabora. Naslednji korak bo Rulantica, v teh dneh se odpira Korsara – nov hotelski kompleks, ki je precej podoben “Las Vegas” hotelom.

Moji občutki? Nisem premagal strahu, sem mu pa pogledal direktno v oči. Preizkusil sem vse atrakcije in se za en dan počutil kot “mulc”, ki si lahko da duška. Prehodil skoraj 18 kilometrov, jedel super pizzo in na koncu utrujen zaspal v avtodomu – danes se odpravljam v kraj Freiburg …