Mesto Freiburg smucisce Schauinsland in Schlossberg 16 Mesto Freiburg smucisce Schauinsland in Schlossberg 16

Mesto Freiburg, iskanje gradu, ki ga nisem našel in smučišče Schauinsland / #poNemciji

Iz Europa Parka sem se podal z avtodomom na malce manj kot 40 kilometrov dolgo pot proti mestu Freiburg. Glede na to, da sem se že povsem navadil vožnje z avtodomom in tudi manevriranja, sem se odločil, da se z njim zapeljem v sam center mesta in poiščem parkirni prostor – v Nemčiji so dobro označena parkirišča, kjer lahko avtodomi parkirajo.

Mesto Freiburg im Breisgau ima okoli 200.000 prebivalcev in je bil do leta 1952 glavno mesto dežele Baden. Že ob samem vstopu v mestu me je presenetilo število kolesarjev na cestah in število parkiranih koles ob cestah in na posebej določenih parkiriščih. Kot da bi celo mesto za transport uporabljajo kolesa.

V mestu imajo urejen javni prevoz tudi s tramvaji in ko se zaveš, da si deliš cesto s tramvajem, te najprej malce stisne, potem pa se zgolj držiš pravil in oznak in vožnja postane prav zabavna. Ko sem našel dovolj veliko parkirno mesto za avtodom – vseeno je vozilo veliko preko 6 metrov, ga uspešno parkiral in sem se odpravil po mestu Freiburg. Mesto je čisto, kot je večina mest, ki sem jih v teh dneh obiskal in predvsem je mesto lepo urejeno.

Kaj si ogledati v mestu Freiburg?

  • stolnico v Freiburgu
  • tržnico pred stolnico Münsterplatz
  • trgovsko hišo, ki leži poleg tržnice
  • muzej Colombischlössle
  • mestno hišo
  • gledališče
  • “Benetke v malem”
  • Schlossberg

To je zgolj nekaj idej, predvsem pa priporočam, da si vzamete čas in da se prepustite ulicam Freiburga in ga odkrivate po svoje, kot sem storil sam, ko sem se sprehajal po mestu. To, da sem v enem dnevu prehodil okoli 22 kilometrov, so samo plus točke. Ko sem končal z odkrivanjem mesta, sem se odločil, da se z avtodomom premaknem bližje vzpenjači na Schlossberg. Kar je pomenilo, da sem se vozil med tramvaji in skozi sam center mesta.

Ko sem opazil tablo za gondolo, sem v trenutku spremenil odločitev in se odločil, da grem v drugo smer. In sem šel. Vendar ne z gondolo, ampak z avtodomom na približno 15 kilometrski vzpon proti smučišču Schauinsland. Cesta se ves čas strmo dviga, kar je idelano za kolesarje, ki se s pomočjo električnih koles vzpenjajo. Po približno 20 minutah vožnje sem prispel do vrha in odkril, da si lahko ogledam muzej premogovništva, ki je oddaljen par sto metrov. Ampak nisem imel sreče – čakalna vrsta je bila predolga, kajti pred menoj je bila skupina šolarjev in tako sem šel raje do stolpa, ki omogoča čudovit razgled nad mesto Freiburg in njegovo okolico.

Med vožnjo nazaj proti Freiburgu so me prehitevali kolesarji – sicer pa se vsi vozniki držijo prometnih predpisov in v treh dneh v Nemčiji na cestah nisem videl niti enega policista, prav tako pa tudi niti ene nesreče.

Sedaj je končno prišel na vrsto Schlossberg – sam sem bil prepričan, da me bo na vrhu pričakal grad … Avtodom sem parkiral ob cesti in plačal parkirnino – ura parkiranja je 1,40 evra. Odločil sem se, da grem na “hrib” z vzpenjačo – podobno, kot je v Ljubljani. In kot v Ljubljani, tudi v Freiburgu obstaja lepa pot po kateri se lahko vzpnete na sam hrib. Čudovit razgled na stari del mesta Freiburg in na drugi strani strani pogled na stolnico.

Vendar sem se odločil, da se vzpnem še višje in da poiščem grad. No, naj vas razočaram, kot sem bil razočaran sam – na vrhu ni gradu, je pa stolp, ki pa je bil zaseden z osnovnošolci, tako da sem preskočil testiranje svojega strahu. Vendar je na tem področju, ki sem ga prehodil bil nekoč grad, ki pa so ga povsem porušili v 17. stoletju. Ko sem opazoval stare načrte gradu, sem bil povsem navdušen nad njim. Ja, z veseljem bi živel nad mestom.

Par misli o mestu Freiburg?

Mesto je prijazno. In ljudje so prijazni. Predvsem pa je mesto urejeno in čisto in ima nekakšno energijo, ki jo je težko opisati. Kot sem zgoraj omenil, da imenujejo del Freiburga tudi “Benetke v malem” – ker je veliko voda, ki tečejo med samimi hišami – tudi krokodila lahko najdete, če boste dobro pogledali.

Po končanem ogledu Freiburga in precej utrujenih nogah me je pot vodila naprej proti Bodenskemu jezeru …

Komentarji so zaprti.