Serija Černobil je potem, ko se je končala serija Game of Thrones, postala najboljša serija, ki jo lahko spremljamo trenutno. HBO se je odločil, da bo prikazal drugo plat zgodbe, tisto, ki jo večina od nas, ki se še spomni teh dogodkov ni poznala. Če sem bil pri prvem delu serije Černobile skeptičen, pa se je po drugem delu vse skupaj spremenilo.

Sam nisem ljubitelj serij, ker se mi ne da toliko časa vztrajati ob gledanju razvlečenih delov. Sem verjetno eden izmed redkih, ki ni gledal Game of Thrones. Tudi prvega dela serije Černobil ne bi verjetno pogledal, če ne bi prebral toliko pozitivnih recenzij. In da ne bom “partibrejker” – ja, meni je všeč in definitvno se splača gledati serijo. Sedaj so štirje deli in prikazujejo malce drugačen svet, kot pa smo ga navajeni sedaj. Mogoče je ravno v tem uspeh serije. Ampak nazaj na moei spomine na dogodek Černobil 1986.

Dolenjska. Prvomajski prazniki. Star sem 12 let. S starši preživljamo dneve pred prvim majem pri prijateljih v njihovi zidanici. Takrat smo živeli še v Jugoslaviji.

V vinogradu smo urejali trto, hodili naokoli in iskali gobe (turke) in urejali okolico zidanice (korpce). V tistih dneh je prišla v javnost novica, da se po Dolenjskem skriva morilec, ki je na begu. In starši so zagnali paniko – nič več skrivanja naokoli po gozdu, zgolj v bližini zidanice.

S par dnevno zamudo (1. maja) pa je prišla tudi informacija, da je se 26. aprila 1986 v Černobilu zgodila nesreča v 4. jedrskem reaktorju. Mediji so opozarjali, da lahko veter prinese radioaktivne sestavine tudi v naše kraje, cel svet pa je budno spremljal vse dogajanje v Černobilu v tistih dneh.

Če sem prejšnji dan še lahko nabiral gobe, se je to potem spremenilo. In ko smo se zvečer v zidanici pogovarjali o vseh teh dogodkih se spomnim, da ni bilo nikomur povsem jasno kaj nas čaka. Namreč, jedrska tehnologija je bila v tistih dneh precej manj javno znana in predvsem jo je obdajal čar skrivnostnostni. Glede na to, da se je vse skupaj zgodilo v Rusiji je bilo tudi takrat pričakovano, da ne bomo nikoli točno izvedeli vzroka, predvsem pa, da bodo Rusi v svoji pozi zadržali informacije dokler bo mogoče zase in ne bodo svetu pokazali kaj se jim je zgodilo.

Kljub temu, da je bilo veliko strahu takrat, pa posebnih posledic vseeno ni bilo. No, pri nas je bilo tako. V Rusiji pa je bila situacija povsem drugačna. In njihov propagandni stroj se je potrudil, da tuji mediji niso bili obveščeni o vsem dogajanju.

In tukaj pride serija Černobil, ki vse te dogodke iz tistega časa prikaže na drugačen način. Vendar ne bom odkril zgodbe, predvsem pa ne bom odkril dogajanja v seriji, saj je precej boljše, da si sami ogledate serijo in potem boste precej lažje razumeli zakaj informacije niso smele priti v javnost, predvsem pa kako močna je bila Rusija v tistih časih, ko je bil njene predsednik Gorbačov.

Kot sem napisal zgoraj. Nisem ljubitelj serij, vendar je Černobil nekaj drugega, predvsem pa je serija gledljiva in komaj čakam nov del. Vredno ogleda!

Serija Cernobil Chernobyl in moji spomini na jedrsko nesreco Cernobil 1986
Serija Cernobil Chernobyl in moji spomini na jedrsko nesreco Cernobil 1986