Primoz Roglic Giro d Italia Primoz Roglic Giro d Italia

Obnašanje slovenskih navijačev na Giru / “pomagali” Primožu Rogliču in zbili Miguela Angela Lopeza

O fenomenu kolesarkih navijačev, ki stojijo ob cestah in skačejo pred kolesarje sem že pisal. Ampak tokrat so bili slovenski navijači tisti, ki so povzročali “sranje” na predzadnji etapi Gira. Pomoč – porivanje v klanec enega izmed slovenskih navijačev je Primoža Rogliča stalo pribitka 10 sekund, kar je lahko ravno toliko, kolikor mu zmanjka za stopničke.

Prav tako pa jo je slabo odnedel drug slovenski navijač, ki je poskrbel za padec zbili Miguela Angela Lopeza. No, Miguel je fizično obračunal z njim in posnetek je zaokrožil po svetu.

Verjetno ne prvi, niti drugi nista tega storila s slabimi nameni, vendar pa sta dokazala, da imata precej malo pojma o kolesarjenju. Še več – ko kolesarji vozijo “na škrge”, jim verjetno ni najbolj prijetno, da se morajo izogibati navijačem, ki povsem brezglavo skačejo po progi in želijo s svojim tekom in vpitjem vzpodbujati kolesarje.

Od kje tem ljudem ideja, da kolesarju to pomaga? Predvsem pa od kje želja po čem takšnem? Ali gredo ti gledalci na nogometne tekme in potem uletijo na igrišče in se objemajo z nogometaši? Verjetno ne, kajne?

Sicer bi moral za to, da bi dobil konkreten odgovor vprašati kakšnega našega vrhunskega kolesarja, kako se počuti, ko mu gledalec skoči na cesto in mora reagirati in posledično izgubi hitrost. Verjetno občutek ni prijeten in še vedno ne razumem, zakaj organizatorji ne naredijo širši koridor pred kolesarji in preprečijo takšne skoke pred kolesarje.

Žalostno. In upam, da pridejo imena teh “navijačev” v javnost. Si zaslužijo svojih pet minut slave …