Janez Lenarčič, ki je trenutno stalni predstavnik Slovenije pri EU je tudi slovenski komisarski kandidat. Njegovo ime je potrdil predsednik vlade Marjan Šarec in tako končal ugibanja in kalkulacije, ki so bile dolgo časa v igri za ta stolček. Janez Lenarčič ni strankarski kandidat, kar se meni osebno zdi super!

Ursula von der Leyen, ki je postala nova predsednica Evropske komisije je sicer zahtevala, da države predlagajo ženskega in moškega kandidata, vendar se je Slovenija odločila zgolj za enega kandidata.

Zanimivo bi bilo, če bi bila med predlogi za komisarsko kandidatko Tanja Fajon, ki je glasovala proti Ursuli von der Leyen. Vendar si na srečo Marjan Šarec ni privoščil tega in se je odločil zgolj za eno ime. In s tem povzročil precej negodovanj med koalicijskimi partnerji, ki so upali, da jim bo bolj naklonjen.

Kdo je Janez Lenarčič (vir)?

  • pravnik
  • služboval pri stalni misiji Slovenije pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku
  • 2001 je postal desna roka predsednika vlade Janeza Drnovška za področje mednarodnih odnosov
  • 2006 ga je Janševa vlada imenovala za državnega sekretarja za evropske zadeve
  • 2008 je postal direktor urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice

V bistvu je s predlogom Janeza Lenarčiča premier Marjan Šarec naredil dvojno potezo – discipliniral je koalicijske partnerje in dokazal, da gre lahko preko strankarske pripadnosti. Kot sem zapisal že zgoraj – meni se ta poteza zdi odlična, vprašanje je zgolj kako se bodo koalicijske stranke odvzale nanjo.

One Response to Janez Lenarčič / slovenski komisarski kandidat

  1. Matija Gobec says:

    Tem pi…am političarskim ni nikol prav. Evo, zdej niti levim, niti desnim. Šarec preseka to predrkavanje in pohlep politikov, naredi kar si narod želi -da se nstavlja strokovnjake – ampak ne, sto izgovorov, zakaj pa strkovnjak ni dober.
    Fak! Pred zid cel parlament, pa tjo kot oni Zmazkov kompsnjon pravi, ŠUS U GLAVO, z njim vred, kakopak. Bsnda kravatarska!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.