Aparthotel Triglav v Bohinju je odprt Damian Merlak je drzal obljubo10 Aparthotel Triglav v Bohinju je odprt Damian Merlak je drzal obljubo10

Aparthotel Triglav v Bohinju je odprt / Damian Merlak je držal obljubo

Aparthotel Triglav v Bohinju je odprt in Damian Merlak je držal obljubo, da bo investiral v propadajoče objekte, ki jih je kupil marca. Kljub temu, da so bili nekateri skeptični do tega, pa je sedaj jasno, da se je tega lotil na pravi način. Sam sem imel srečo in sem bil že v petek v Bohinju, kjer sem se pogovarjal z Damianom Merlakom in Juretom Repanškom, ki je vodil renovacijo Aparthotela Triglav in mu je to uspelo v manj kot štirih mesecih.

Ko sem marca izvedel, da je Damian Merlak kupil propadajoče hotele, ki so bili v sramoto Bohinju, sem bil navdušen. Damiana sem spoznal, ko sem imel intervju z njim in ugotovil, da je povsem drugačen človek, kot bi si lahko človek ustvaril vtis. Kljub temu, da sodi na lestvico najbogatejših Slovencev, me je njegova preprostost navdušila.

In sedaj, po manj kot štirih mesecih je dokazal, da se je tega projekta – oživljanja propadajočih objektov v Bohinju lotil resno, predvsem pa z jasnim ciljem. Da se končno tudi v Bohinju začnejo spreminjati stvari na boljše. Bohinj je pač še dokaj neizbrušen diamant in s pametno turistično politiko se lahko kmalu postavi pred Bled – ki je na žalost že zdavnaj izgubil svoj čar.

Mogoče, preden začnem o Aparthotelu Triglav v Bohinju, zgolj ena situacija, ki mi je naježila kožo.

Damian, Jure in jaz smo sedeli za mizo v Restaurant Triglav Bohinj, ki sodi k objektu, vendar je prostor vzel v najem Damir Salkić, ki tudi skrbi za gostinsko ponudbo, ki končno prinaša v Bohinj malce drugačno ponudbo, kot smo jo navajenu. In ja, tudi vegansko hrano imajo v ponudbi – odlično!

Mi se pogovarjamo in zraven pride gospod in stoji ob strani. Stopi do Damiana in ga nagovori: “Gospod Merlak, hvala vam za to, da ste se lotili obnovitve Aparthotela. Jaz sem vaš sosed in dolga leta smo gledali propadajoč objekt in upali, da dobi lastnika, ki bo znal poskrbeti zanj. Še enkrat, hvala vam. Veliko uspeha.” In se je poslovil. Mi trije smo se spogledali in jaz sem priznal, da sem imel kurjo polt.

Jure, ki je ves čas nadziral renovacijo je povedal, da je tudi soseda, gospa pri 85 letih večkrat prišla in si ogledala objekt. Povedala je, da sedaj sploh ne želi več umreti, ker je končno poleg njene hiške nekaj lepega.

Dve zgodbi, ki sta me presenetili. Očitno so Bohinjci ugotovili, da Damian Merlak nima enakih namenom, kot so jih imeli prejšnji lastniki z objektom. Predvsem pa, da ima namen vlagati v Bohinj. Renovacija Aparthotela Triglav je bila prva na spisku, saj je bil objekt v precej boljšem stanju, kot so ostali objekti.

In ko kdo reče, da se ne da renovirati v treh mesecih – v Aparthotelu Triglav so uspeli, s tem da je v hotelu sedaj 27 apartmajev, prav tako je povsem nova gostilna in še in še. Ko so se odločali o izgledu objekta so se odločili, da obdržijo izgled kot je bil. Namesto, da bi odstranili ves les, so se odločili za veliko dražje in bolj zahtevno peskanje – kajti les je iz smrek iz Pokljuke, ki so kvalitetne in bodo zdržale še zelo dolgo. Seveda je sledila tudi nova fasada in cel kup ostalih posegov.

Notranjost je bila bolj problematična saj je bila precej bolj uničena in potrebno je bilo zamenjati celotne instalacije v kopalnicah. Vse sobe so povsem nove, prav tako tudi kopalnice. Glede na to, da niso podirali sten, so morali iz obstoječih sob narediti maksimalno. In misim, da jim je zelo dobro uspelo.

Sam nisem bil nikoli v tem Aparthotelu, tako da si nisem znal predstavljati stanja prej in potem. Ko pa sem poiskal fotografije pa sem ugotovil, da je sedaj vse skupaj precej bolj moderno in precej bolj minimalistično.

Ko sem objavil fotografije objekta na Facebooku, me je najbolj zbodlo par komentarjev:

 • zdaj bi bilo pa lepo da se tako nadaljuje, se obdrži standard in da se vse skupaj prenese na standard ( plače in nagrajevanje ) vpletenih, ki bodo na teh lokacijah tako ali drugače zaposleni
 • zanimivo bo videti, kako se bodo zadeve odvijalo, ko bo potrkala kriza na vrata

In kljub temu, da nisem njegov “adjutant”, pa imam mnenje o tem. Damian je investiral svoj denar. Ne ukraden. Ni se okoristil kot marsikateri, ki je sodeloval pri privatizaciji ali čem podobnem. Ta denar, s katerim je kupil propadajoče objekte v Bohinju, bi lahko dal na banko – in z obrestmi hudičevo dobro živel par življenje, da tega, da bi mu glavnica ostajala niti ne omenjam. Pa vendar ni tega storil. Ampak se je odločil vračati nazaj. Zgolj to je pomembno. In predvsem je pomembno, da verjame v zgodbo za katero se je odločil. Kaj bo, če bo, pa ni stvar nikogar drugega kot njega samega.

In spet nazaj k pogovoru. Sicer sem pričakoval, da se bom v Bohinju zadržal uro ali dve, smo se pogovarjali več kot štiri ure. In v tem času se mi je potrdilo moje prepričanje, ki sem ga dobil na intervjuju, ko sem Damiana spoznal.

Ni mu do “Dan Bilzarian lifestyla”, tudi ne potrebuje tega. To, da živi na Malti mu olajša vse skupaj in se posledično ne pojavlja v rumenih medijih in ima svojo zasebnost. Predvsem pa je Damian človek, ki ima raje dejanja, kot pa neproduktivno birokratiziranje. Predvsem pa je Človek. In vesel sem, da sem imel možnost, da ga spoznam tudi mimo službenih zadev.

Verjamem, da bo ta lastovica prinesla malce drugačne čase v Bohinj in ga končno postavila na zemljevid, kot mu pripada. Aparthotel in Restaurant Triglav Bohinj pa bosta poskrbela tudi za tiste turiste, ki imajo malce več pod palcem, pa si do sedaj v Bohinju niso mogli ničesar privoščiti, ker pač ni bilo ponudbe. Kapo dol …

 1. Slovenske državljane zanima tudi, koliko se lahko “prihrani” pri davkih s stalnim prebivaličcem na Malti in firmo v Združenem kraljestvu?

 2. Če je letni dohodek v Sloveniji nad €70 907 = 50% vs. nad €60 000 Malta = 35%.
  “Prihranek” 15%.
  Pri visokih provizijah kripto-transakcij je razlika pravi drobiž, s katerim z lahkoto kupiš in obnoviš verigo zafušanih hotelov.

  Živite na Malti vsaj 183 dni v obdobju 12 mesecev?
  Plačati morate davek na ves dohodek na Malti, vse dohodke od kapitala, ki se obdavčijo na Malti, in ves dohodek v tujini, če se nakaže na Malto.

  Živiš na Malti manj kot 183 dni?
  Vas ne štejejo za davčne rezidente in plačujete davek samo na dohodek, pridobljen na Malti.
  Če pa na Malti redno preživite precej časa, tudi če je manj kot 183 dni v letu, vas lahko še vedno štejejo za rezidente za davčne namene.

  Prihodki iz drugih držav EU? Pazite, da nikoli ne plačate davka dvakrat na isti dohodek.

  Še kot zanimivost, iskanje po imenu in priimku podjetnikov in vpogledu v letna poročila brez prijave, je nekaj običajnega v Združenem kraljestvu, kjer so visoki standardi varovanja zasebnosti: https://beta.companieshouse.gov.uk

Komentarji so zaprti.