Se spomnite teh prerorških besed, ki jih je izrekel ex premier Miro Cerar leta 2017? Da želi vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v Evropski uniji? Na ministrstvu za javno upravo so ustvarili Blockchain Think Tank .. In kaj se sedaj dogaja z vsemi temi idejami? Smo v dveh letih storili karkoli na tem področju?

Leta 2017 je očitno vlada stavila na blockchain tehnologijo. Dve leti kasneje pa ugotavljam, da so se nekateri, ki so sodelovali v teh zgodbah imeli zelo dobro, vendar je za njimi ostalo zelo malo. V bistvu nič.

Ali pa razvijajo javno upravo na tehnologiji blockchain v tajnosti in se nimajo časa ukvarjati z javnostjo. Leta 2017 je bilo drugače in dnevno smo lahko poslušali informacije o tem, kako je Slovenija skočila na vlak blockchain tehnologije in kako bomo postali prva sila v Evropi. Nismo postali prva sila in vsi buzzwordi so se izgubili nekje vmes. Na vladi nihče več ne razlaga o blockchain tehnologiji, prav tako pa je v medijih vse manj zgodb o kriptovalutah in uspešnih ICOjih, ki so bili leta 2017 stalnica.

Kriptovalute tudi že dolgo niso več tema šank debat in pogovorov pri frizerju. Če je šlo leta 2017 za popolno norijo, potem so sedaj kritpovalute spet tema posameznikov in ne cele države. Ker so cene kriptovalut padale so vanje verjeli le tisti, ki so verjeli tudi že na začetku. In očitno država v blockchain tehnologijo verjame zgolj takrat, ko cene rastejo – ali pa, da bom natanče, prejšnja vlada je hotela biti “populistična” s tem skokom na blockchain tehnologijo.

Prav zanima me, kaj sedaj počnejo glavni protagonisti teh vladnih zgodb? In namesto, da bi se nekdo resno lotil takšnih projektov je očitno šlo zgolj za leporečenje. Škoda. Ali je kdo pričakoval kaj drugega?

Slovenija najbolj prepoznavna blockchain destinacija v Evropski uniji
Slovenija najbolj prepoznavna blockchain destinacija v Evropski uniji