Veter v vetrovniku, ki dosega 7 po Beauforjevi lestvici, udari v voziček s hitrostjo 60 km/h. Njegova streha divje plapola, vendar se voziček ne da. To ni zaradi parkirne zavore ali ker ga nekdo drži pri miru. Za to je zaslužen samo novi Boschev sistem e-stroller.

To je veliko več kot le električni pogon – gre za sistem za pomoč vozičkom s široko paleto udobnih in varnostnih funkcij: poleg tega, da nudi potisno podporo in funkcijo samodejnega zaviranja, vključuje tudi povezljivost po aplikaciji za pametni telefon, funkcijo alarma in različne visokotehnološke senzorje. Ta novi sistem označuje vstop Boscha na nov trg.

»Sistem e-stroller vključuje znanje celotnega podjetja. Uporabili smo enako stroge standarde glede tehnologije in kakovosti kot v avtomobilskem sektorju, vključno s preskusi v vetrovnikih,« je povedal dr. Stefan Hartung, član upravnega odbora Boscha in predsednik poslovnega sektorja Mobilne rešitve. Variabilni Boschev sistem je enako primeren za enojne in dvojne vozičke ali vozičke za dvojčke. Na trgu ga bodo predstavili v začetku leta 2020 s švedskim proizvajalcem vozičkov Emmaljunga. V načrtu pa je sodelovanje z več proizvajalci.

Dva električna motorja pomagata pri pospeševanju in zaviranju

Povpraševanje po električni pomoči za vozičke raste. Devetim od desetih staršev sta pri nakupu vozička najpomembnejša udobje in varnost. To je rezultat reprezentativne Boscheve ankete, ki je bila izvedena na ženskah in moških z otroki, starimi od 0 do 4 let, ter tudi na bodočih starših.

»Bosch želi s svojimi rešitvami mobilnosti pomagati, še preden otrok lahko hodi, in s tem prinaša inteligentno mobilnost na vsa področja življenja,« je dejal Hartung. Pogonska enota sistema vsebuje dva nizkohrupna električna motorja na zadnji osi, skupaj z modulom Bluetooth in sistemom pametnih senzorjev. Senzorji, ki so vgrajeni tudi v pametne telefone, merijo hitrost in pospešek vozička, medtem ko ocenjujejo površino ceste, po kateri se premika. Z algoritmi lahko v delih sekunde izračunajo, kaj želita mama ali oče narediti.

Po klancu navzgor motorji samodejno pomagajo potiskati voziček, kot to počnejo na e-kolesu. Po klancu navzdol pa pomagajo pri zaviranju. Če starši spustijo voziček, mu motorna zavora prepreči, da bi se nehoteno odpeljal, elektromehanski zaklep pa vključi parkirno zavoro. V skladu z značilnim Boschevim pristopom združevanja najvišjih tehničnih standardov z uporabnikom prijaznim upravljanjem pri sistemu e-stroller ni potrebe po dodatnih stikalih ali gumbih na ročaju vozička.

Električna pomoč ne poveča samo udobja in varnosti, ampak izboljša tudi ergonomijo vozička. Boschevo testiranje uporabnikov je pokazalo, da lahko sistem e-stroller močno izboljša držo staršev, saj je potrebnega manj napora za potiskanje vozička po hribu navzgor, po neravnem terenu ali proti vetru. Medtem pa samozavorni električni pogon opazno olajša napetost nazaj pri spuščanju po hribu navzdol. Podpora krmiljenja sistema prinaša tudi očitne prednosti pri potiskanju vozička z eno roko. Med drugim to olajša upravljanje v zavojih. Poleg tega pa pogonski sistem pomaga, da voziček na stransko nagnjeni poti ostane na svoji poti. Konec koncev starši pogosto potiskajo voziček z eno roko, na primer kadar z drugo roko držijo starejšega otroka.

Povezljivost pametnih telefonov po Bluetoothu

Uporabniki lahko izbirajo med tremi stopnjami električne pomoči v povezani aplikaciji za pametne telefone (na voljo za Android in iOS). Aplikacija komunicira s sistemom e-stroller po Bluetoothu. Prikaže tudi stopnjo napolnjenosti snemljive baterije in uporabnike pravočasno opozori, da bo kmalu prazna. Priročna in lahka 18-voltna litij-ionska baterija vozička je nameščena v predalu, ki ga je mogoče zakleniti.

To je enaka baterija, kot se uporablja v standardnih Boschevih električnih orodjih, kot so akumulatorski izvijači, kar pomeni, da lahko baterijo vozička, če potrebujete rezervno, uporabljate za napajanje drugih naprav in obratno. Baterija se polni okoli dve uri in pol. Popolnoma napolnjena pa zagotavlja domet do 15 kilometrov, odvisno od stopnje izbrane pomoči in teže vozička. Starši lahko z USB-priključkom sistema polnijo svoje pametne telefone. Z aplikacijo lahko aktivirate tudi funkcijo alarma, na primer kadar pustite voziček parkiran pred kavarno.

Če je vzpostavljena povezava Bluetooth s pametnim telefonom staršev, ti prejmejo opozorilo, če kdo poskuša voziček odpeljati. Poleg tega se iz vgrajenega zvočnika na vozičku oglasi alarm, ob tem pa se ponovno aktivira parkirna zavora. Če se kljub temu baterija na sprehodu izprazni, lahko voziček uporabljate kot običajen voziček – brez občutnega upora motorja.

Sistem e stroller e vozicek Bosch pametni elektricni pogon v vozicku
Sistem e stroller e vozicek Bosch pametni elektricni pogon v vozicku