Zarena Kancheva je šefica marketinga in PRja pri podjetju Viber. Te dni je v Ljubljani, ker bo imela predavanje na Websiju, ki bo jutri. Jaz sem jo imel danes priložnost spoznati in se z njo pogovarjati o njeni poslovni poti, o Viberju, predvsem pa o njenem pogledu na svet. Ni šlo za intervju, ampak za dejanski pogovor, ki je trajal skoraj uro in pol.

Zarena Kancheva je mlada. Presenetila me je njena starost, saj sem si pred tem ogledal njen “CV”. V njem je kup agencij in podjetij, kjer je delala v preteklosti – eno izmed njih je tudi Fashion Days, ki je poslovalo tudi v Sloveniji. Zadnja tri leta pa je del ekipe Viberja in njeno življenje je eno veliko potovanje – od ene države do druge. Od konference do konference. Vendar je navajena takšnega tempa, predvsem pa ji je všeč to kar počne.

Viber je veliko globalno podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2010. Leta 2014 ga je kupilo japonsko podjetje Rakuten za 900 milijon dolarjev, imajo prek milijardo uporabnikov, ki vsak dan v povprečju odprejo aplikacijo 12-krat. Viber uporabljajo v 193 državah po svetu. Naslednje leto pri Viberju planirajo, da bodo dosegli breakeven – kar pomeni, da se bodo začeli financirati sami iz svojih prihodkov.

V zadnjem času, ko vse pogosteje slišimo, da podjetja kot so Facebook, Instagram, Whatsapp (vsa so od istega lasntika) prodajajo podatke o nas in smo pri njih zgolj številka o kateri vedo vse, je pri Viberju malce drugače. Veliko pozornost namenjajo ravno zaščiti (vsa komunikacija je e2e kriptirana) uporabnikov – niti oni nimajo natančne demografije o svojih uporabnikih, kajti Viberju ne predaš svojega življenja, ampak svojo telefonsko številko. Prav tako pri Viberju zelo resno jemljejo opozorila (reporte) uporabnikov, kar ne velja za Facebook, Instagram in ostale platforme, kjer si prepuščen sam sebi, ko se ti začne dogajati izsiljevanja in grožnje.

Namesto, da bi si mastili brke s prodajo podatkov, se raje posvečajo tistemu, kar ponujajo – aplikaciji, ki omogoča komunikacijo kjerkoli že si s pomočjo prenosa podatkov. Seveda se je potrebno ob tem zavedati, da leta 2010 še obstajal iMessage in so oni ponujali precej bolj napredno storitev kot je bila takratni MMS.

Del prihodkov pridobijo s funkcionalnostjo ViberOut, ki omogoča precej cenejše klicanje po svetu, kot pa nam ga omogočajo telekomunikacijski ponudniki. Nekaj pa zaslužijo tudi z oddajanjem telefonskih številk v različnih državah, kjer to počnejo skupaj s telekomunikacijskimi operaterji. Prav tako pa Viber omogoča oglaševanje.

Viber Stickers in Viber Community

V zadnjih letih so predstavili kup novosti, ki pa so zelo dobro sprejete – ena izmed njih so stickerji, ki jih jaz, ki sem del starejše generacije, nisem nikoli povsem razumel. Ampak so nekaj podobnega kot so pred dvema dnevoma predstavljeni Apple Memojiji. Namenjeni so izražanju, ki je precej bližji mlajšim generacijam, ki namesto besed uporabljajo Stickerse. Gre za plačljivo funkcionalnost, ki je namenjena promociji. S tem, ko si naložiš določene stickerje tudi postaneš del njihove skupnosti – kako bo to skupnost nagovarjala blagovna znamka pa je njena odločitev.

Obstaja tudi možnost ustvarjanja Viber Communityev, ki niso omejeni s številom uporabnikov, ampak omogočajo medsebojno komunikacijo vsem v skupini, ki je lahko zaprta ali pa odprta. Gre za hitra instantna sporočila, ki so lahko primerna za medijske hiše, za znane osebnosti in za podjetja. Ker je opt-in, se lahko vsak sam odloča o tem, če ima nečesa dovolj in zapusti skupnost.

Obstaja cel kup možnosti izkoriščanja Viberja za marketinške namene, vendar pri nas tega še nisem opazil, da bi se kdorkoli lotil resno in premišljeno. Predvsem se mi zdi zanimivo, da podjetja ne “lovijo” mladih na tej platformi, ki omogoča p2p komunikacijo, ki se jo mladi vse raje poslužujejo. Še posebej, ker je število uporabnikov Viberja pri nas zelo veliko.

Mogoče pa je v Sloveniji to naslednji korak, ko se sedaj odkriva, da “fejsbuk” deluje tako tako, da so influensarji metanje denarja skozi okno in da so kanali, preko katerih lahko prideš do mlajših uporabnikov še neraziskani. Glede na to, da podjetja kot so Nike, Coca Cola in ostali, ki točno vedo kaj delajo uporabljajo Viber, bo mogoče v naslednjem letu tudi pri nas ta platforma zaživela malce drugače in si bo bodo podjetja želela imeti v “svojem portfelju”.

In sedaj še k naslovu – ali lahko Viber postane nova elektronska pošta?

Kakor koli obračamo, elektronska pošta še vedno deluje v marketinškem svetu. Rezultati me vedno znova presenetijo in vedno znova se sprašujem kdaj bo prišlo do “menjave” generacij, ki ne bodo več uporabljale elektronske pošte. Vendar to sklepam po sebi, ker za komunikacijo uporabljam druge kanale. Prav tako pa je tudi med mladimi – če želite nagovarjati mlade, potem boste to težko storili preko elektronske pošte. V bistvu bodo marketingarji imeli težave v naslednjih letih, če jih bodo želeli nagovarjati, saj o mladih vedo zelo malo. Njihov način uporabe interneta je precej specifičen.

Ali lahko Viber postane nova elektronska pošta? Glede na to, da živimo s svojim telefonom in da je naša telefonska številka “skoraj osebni dokument”, mislim, da imajo vsi “igralci”, ki omogočajo p2p komunukacijo možnost, da to postanejo. Kdaj? To je še vprašanje, saj sedaj elektronska pošta še vedno deluje. V par letih, ko bodo ti ponudniki ponudili tudi plačevanje znotraj aplikacij, pa ne bo več ovir za to.

Sam si namreč predstavljam scenarij, da bom lahko s pomočjo aplikacije kot je Viber, ko bom dobil “ponudbo”, z enim klikom to plačal, vnesel svoje podatke o dostavi in prejel naročeno. Predvsem pa je to precej velik skok od tistega interneta, ki smo ga bili navajeni pred 20 in več leti.

Komunikacija postaja vse bolj osebna, predvsem pa ljudje ne želimo več deliti čisto vsega s svetom okoli sebe!

Viber in Zarena Kancheva zakaj se lahko Viber uporablja
Viber in Zarena Kancheva zakaj se lahko Viber uporablja