Brioni 24 ur v nacionalnem parku Brioni safari parku pri Kokiju in voznja z elektricnim avtom po otoku1 Brioni 24 ur v nacionalnem parku Brioni safari parku pri Kokiju in voznja z elektricnim avtom po otoku1

Brioni / 24 ur v nacionalnem parku Brioni, safari parku, pri Kokiju in vožnja z električnim avtom po otoku

Brioni. Prva asociacija povezana z Brioni je verjetno Josip Broz Tito. Verjetno kdo pomisli na safari park, ki je na Brionih, ali pa na bizantinske ostanke, ki pričajo o zgodovini. Od leta 1983 so Brioni Nacionalni park, kamor je dostop možen zgolj z ladjo. Jaz sem preživel 24 ur na Brionih in definitivno se še vrnem v to oazo miru, čudovite narave in živali.

Tokrat nisem bil prvič na Brionih. Bil sem kot otrok in kasneje še enkrat, po vojni na Hrvaškem. In tako doživel tri različne poglede na Brione. Vendar nisem nikoli prespal na otoku in si vzel dovolj časa, da bi v celoti raziskal otok.

V Fažani sem pustil avto, se odpeljal z ladjico na Brione in prespal v hotelu Neptun. V vmesnem času sem se vozil po otoku z električnim vozilom za golf, užival v miru in tišini, predvsem pa v okolju, ki ga nismo več navajeni – brez hrupa, brez gužve, brez stresa. Življenje na Brionih je nekakšen časovni stroj, ki te vrne v neko drugo obdobje in ti pričara trenutke, ki si jih že skoraj pozabil.

Glede na to, da je šlo na ladjo v Fažani izredno veliko turistov, sem pričakoval, da bo gužva tudi na otoku. Vendar je ni, ker se ljudje porazgubijo in si večinoma sam. Tako, da si lahko mirno najdeš plažo, kjer daleč naokoli ne bo nikogar, lahko pa te pridejo obiskati pavi, ali pa tudi srne.

Nacionalni park Brioni sestavlja 14 otokov. Med najbolj znanimi so Mali in Veliki Brioni in Vanga. Slednje je veljalo za Titovo rezidenco, čeprav je tuje državnike sprejemal v Beli Vili na Velikih Brijonih. Brioni so Titov protokolarni objekt postali leta 1947 in na Brionih je posebna razstava fotografij Tita z vsemi predsedniki, igralci in glasbeniki sveta, ki so ga obiskovali in mu prinašali darila – zato je tudi na otoku safari park, ki je v času po vojni na Hrvaškem skoraj povsem propadel. Prav tako je na otoku park dinozavrov, ki navdušuje najmlajše. Velik del otoka je sedaj namenjen vojski in tisti deli so zaprti. Prav tako so zaprti določeni deli, kjer je Plečnikova arhitektura in ostanki iz 5. stoletja. Otok je svoj prvi razcvet doživel v začetku 19. stoletja in potem kasneje, ko je postal Titova poletna rezidenca.

Po celotnem otoku Velikih Brionov je speljana asfaltirana pot v dolžini preko 17 kilometrov, ki omogoča prijetno vožnjo s kolesi, električnimi skuterji ali pa električnimi avtomobili za golf. Na otoku je golf igrišče, prav tako tudi par tenis igrišč. Predvsem pa je celoten otok zelo dobro opremlje s smerokazi.

Če iščete bogato ponudbe hrane in neskončno število lokalo, potem niste na pravem mestu. Če pa iščete mir in tišino, potem so Brioni za vas. Predvsem pa vas lahko na Brionih preseneti kup stvari – na jutranjem teku sem tekel skupaj s srnami, pavi se vam sami pridejo pokazati, slonica Lanka se pred vami kopa in vas mimogrede oprha z vodo (njen partner Sony je poginil pred devetimi leti) in seveda se lahko pogovorite tudi s Kokijem – ki je eden izmed starejših prebivalcev in vam lahko pove precej o zgodovini otoka, Titu in vmes tudi zakolne – tega ga učijo turisti, ki se jim to zdi zabavno.

Hotel Neptun ima dve zvezdici in ne pomnim, kdaj sem nazadnje spal v hotelu z dvema zvezdicama. Vendar je urejen, čist, predvsem pa relikvija nekega drugega časa – kot je bilo nekoč v hotelih. In niti najmanj moteče – moteč je bil edino televizor, ki ga ne bi bilo treba.

Mene je otok več kot navdušil. In lahko sem si predstavljal kako je bilo v Titovih časih na otoku … Definitivno se še vrnem, ko si zaželim odklopa, predvsem pa miru in tišine, ki ju Brioni ponujajo …

  1. Zanima me zgodovina Brijonov pred Titom…Mislim, da imajo zanimivo zgodovino, ki ni povezana samo s Titom…Sicer je pa prispevek lep in zanimiv, bravo…
    lp Andrej

Komentarji so zaprti.