Zadnja leta se mi dozdeva, da veseli december povsem izgublja svoj smisel, saj se začenja že v mesecu novembru. Sicer sem najprej pomislil, da je krivda za to v tem, da se jaz staram in mi ti običaji vse manj pomenijo. Tudi to drži, ampak krivda je v tem, da so trgovine in mesta okrašena že sredi novembra in potem vse skupaj traja predolgo.

Verjetno nisem edini, ki je postal precej apatičen do vsega dogajanja v decembru. Če sem nekoč komaj čakal ta čas v letu, ker je sledilo druženje, zabave, predvsem pa veliko veselja, je zadnja leta to čas, ki bi ga raje preskočil. Že nekaj let nisem postavil novoletne “smrekce”, prav tako pa poskušam ubežati vsem prednovoletnim zabavam.

V mladosti je bilo to vse skupaj drugače. Novoletno “smrekco” smo postavili sredi decembra, padal je sneg in zadnji tedni decembra so bili takšni kot morajo biti – beli in hladni. Sedaj je vse skupaj postavljeno na glavo. Trgovci želijo čim bolj izkoristiti evforično razpoloženje potrošnikov in jim pridejo nasproti tako, da ponujajo novoletni asortima izdelkov že sredi novembra. Prav tako se potrudijo, da so njihove izložbe novoletno okrašene že od srede novembra. Da o vseh lučkah, ki jih lahko opazujemo v vseh mestih po Sloveniji niti ne izgubljam besed.

Sam bi si precej bolj želel, da se veseli december začne sredi decembra in tako bi zopet december dobil tisti pridih, ki ga je nekoč imel. Čeprav brez snega, bi se ljudje zopet lahko veselili leta, ki se zaključuje, kot pa sedaj, ko je to vse skupaj namenjeno zgolj potrošništvu.

Se motim?

Ce se veseli december zacne novembra potem december izgubi svoj car
Ce se veseli december zacne novembra potem december izgubi svoj car