Koronavirus / v ponedeljek bodo začasno ustavili javni promet po vsej državi

Včeraj zvečer je krizni štab za obvladovanje koronavirusa (nihče nima podatkov o tem kdo ga sestavlja) odločil, da bodo v ponedeljek začasno ustavili javni promet po vsej državi. Prav tako so sporočili, da bo Jelko Kacin vodil komuniciranje kriznega štaba – kot je bilo v času osamosvojitvene vojne. Pripravlja se tudi predlog o zaprtju lokalov po celi Sloveniji.

Iz nedelje na ponedeljek bo torej začasno ustavljen avtobusni in železniški javni potniški promet, kajti to je je eden izmed ukrepov, če želijo zajeziti širjenje okužbe v Sloveniji. Kaj to pomeni za vse tiste, ki so odvisni od prevoza je seveda drugo vprašanje – ampak v tem trenutku je to povsem nepomembno, saj je bistvo v ustavitvi širjenja virusa.

Šole ostajajo zaprte nadaljna dva tedna, prav tako pa minister za zdravje razmišlja o prepovedi obratovanja lokalov, vendar se še ne ve točno kdaj naj se to začelo.

—————-

Social distancing / socialno distanciranje / družbeno distanciranje (izraz za ukrep, ki se uporablja za določena dejanja, ki jih odgovorni sprejmejo, da ustavijo ali upočasnijo širjenje močno nalezljivih bolezni) bo moral postati del našega življenja. Cilj socialnega distanciranja je zmanjšati verjetnost stika med osebami, ki prenašajo okužbo in osebami, ki niso okužene – in s tem seveda zmanjšanje novih okužb in v končni fazi tudi smrti.

Socialna distanca je najučinkovitejše v primeru, ko se okužba prenaša kapljično (kašelj ali kihanje), z neposrednim fizičnim stikom, ali pa s posredim – z dotikom kontaminirane površine …

Glede na amplitudo širjenja koronavirusa po Sloveniji, bo potrebno začeti z ukrepi, ki niso prijetni, predvsem pa, ki nam bodo precej spremenili življenje. Začelo se je že zapiranje vrtcev, zapiranje šol, zapiranje podjetij, prepoved druženja večjih skupin, tudi javni transport bo na udaru. V končni fazi  “karantena” in to, da ostanemo doma in za nekaj časa prekinemo naše vsakodnevne rituale – hoja na fitnes, kavice v družbi, itd …

Življenje se bo spremenilo in to bo imelo vpliv na vsakogar v Sloveniji.

Socialno distanciranje prinaša tudi negativne stvari. Ljudje se počutijo osamljene, zmanjša se produktivnost, če delamo od doma, predvsem pa izgubimo možnost interakcije z ostalimi, kar povzroči za marsikoga veliko spremembo v njegovem življenju in načinu funkcioniranja.

Ti ukrepi, ki so nadaljevanje tistih prvih, ki pa jih na žalost ljudje nismo dovolj upoštevali, bodo povzročili še več nelagodja in še več ljudi bo v strahu in paniki postalo še bolj nerazsodnih … Ampak so potrebni.

Sedaj bi morali že začeti razmišljati o tem, predvsem pa bi se morali zavedati, da je na nas samih, da se soočimo s  koronavirusom, saj nam je sedaj postalo jasno, da se napotkom in navodil ne znamo držati in imamo občutek, da več vemo kot pa vsi strokovnjaki skupaj.

Poleg tega se je potrebno zavedati, da je tole prva pandemija v času družbenih omrežij, kjer je vsak strokovnjak za vse. Da je toliko zavajajočih informacij ljudi, ki želijo svojih pet minut slave, da moramo biti precej pazljivi pri tem komu verjamemo.

Ljudje imamo mnenje o vsaki stvari. In prav je tako. Ampak v teh trenutkih moramo bolj zaupati znanosti, kot pa našim strahovom in informacijam, ki jih dobimo na družbenih omrežjih in na podlagi katerih si ustvarimo mnenje.

Uradne informacije so na voljo:

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

 

  1. Potem naj še povedo, kako naj starejši, ki nimajo avta pride do bolnišnice ali pa mlajši, ki nimajo izpita. Taksist te ne bo hotel peljat iz varnostnih razlogov, prav tako ne sosed.

    1. Točno to sem tudi jaz pomislil. Ta ukrep je totalno nesorazmeren, tudi če ne gre za obolele. Kako naj ljudje brez avtomobila v manjih krajih pridejo do trgovine in posledično hrane & ostalih potrebščin?
      Pa so rekli, da ni treba delat zalog…

  2. Pojma nimam kako bom jutri šel v službo. Avta nimam….
    Seveda pa avtorju in vsem bralcem želim čimmanj zapletov in težav

Komentarji so zaprti.