Pompeo Jansa Pompeo Jansa

Zakaj se naši politiki trudijo z govori v angleškem jeziku, ko bi lahko govorili slovensko?

Verjetno nisem edini, ki je opazil, da se naši politiki trudijo govoriti angleško, ko dobijo obiske iz tujine? Ali pa ko govorijo v EU parlamentu. Kljub temu, da niso najbolj vešči angleščine se vseeno “trudijo” in njihovi govori so ponavadi vir zabave. Zakaj hudiča ne govorijo ob takšnih priložnostih v slovenskem jeziku in tako pokažejo tudi svoje “domoljubje”, predvsem pa se ne sramotijo?

Dejstvo je, da če ni kilometrine, je težko govoriti v tujem jeziku. Tega se zavedamo verjetno vsi. Pa vseeno se nekateri politiki kljub temu odločijo, da bodo poskusili svojo “srečo” in jim bo mogoče uspelo. Pred par meseci nas je tako “navdušil” Zdravko Počivalšek s svojim govorom v angleškem jeziku na podelitvi Michelinovih zvezdic. Kljub temu, da bi lahko govoril v slovenskem jeziku in bi prevajalec potem to prevedel, se je odločil, da se bo raje osramotil.

Verjetno se še vsi spomnite, ko se je pred leti Janez Janša zgražal nad angleščino Alenke Bratovšek? In včeraj, ko se je Janez Janša srečal z Mikeom Pompeom, je tudi predsednik vlade govoril v angleškem jeziku. No, njegov govor je bil vse prej kot govor in dvomim, da ga je Pompeo razumel.

Namesto, da bi bilo ponosni na svoj jezik in bi ga pri takšnih srečanjih uporabljali – za prevode pa bi poskrbeli za to izobraženi in kompetentni ljudje si pri nas politiki očitno te stvari predstavljajo po svoje. Da je boljše, če oni “cepajo drva” kot pa, da bi vse skupaj izpadlo profesionalno in še z veliko mero domoljubja, ki ga tako radi vsi poudarjajo.

Pompeo Jansa
Pompeo Jansa
  1. Prištinski doktor naj drugič raje govori albansko… Ga bo sogovornik popolnoma enako razumel.

  2. Jezika ne pozna niti svojega, kaj sele anglescine. Jaz bi se od sramote raje pogreznil v zemljo. Ti ljudje sploh ne poznajo izraza sramota!

Komentarji so zaprti.