Slovenija ni vojaško ogrožena država, pa vendar bi trenutna vlada sprejela zakon o 780.000.000 evrov vredni nabavi orožja. Namesto, da bi ta denar vložili v zdravstvo, socialo, dolgotrajno oskrbo in razvoj, si določeni ljudje želijo orožja – verjetno je tudi o tem tekla beseda ob obisku Pompea v Sloveniji. Po javnomnenjskih anketah ima za ta nakup 75,6 % vprašanih odklonilno mnenje!

Ali res Slovenija potrebuje za 780.000.000 evrov orožja? Ali je res potreben posvetovalni referendum na to temo? Tema ni preprosta, predvsem pa javnost precej premalo ve o vsem tem – zopet nihče ni pomislil, da bi komuniciral te stvari na način, da bi jih ljudje razumeli in da bi predstavil pravo ozadje, predvsem pa, da bi položil “račune na mizo”. Zavedam se, da je tole odlična tema za demagogijo.

Ampak v tej situaciji, ki smo ji priča sedaj v Sloveniji, sem ZA posvetovalni referendum. Ne gre za drobiž, čeprav se bo razdelil na 5 let in glede na to, da bomo po projekcijah leto končali s preko 3,5 milijarde primankljaja v proračunu bi bilo bolj smiselno to investicijo zamrzniti za nekaj časa in ta denar vložiti v socialo, zdavstvo, razvoj – od česar bi imel tudi proračun korist.

Glede na to, da je včeraj Matej Tonin izjavil, da bi za ceno posvetovalnega referenduma, ki je zgolj draga anketa, lahko zgradili kakšno vojašnico – kdo pri zdravi pameti izjavi kaj takšnega, sem še bolj na strani tistih, ki bodo razpisali posvetovalni referendum. Ker očitno si nekateri predstavljajo Slovenijo kot vojaško državo – po eni strani jih razumem, saj se je lepo slikati v “kamuflažnih” oblekah z vojaškimi igračami.

Mogoče bi pa Tonin s tem orožjem oborožil varde po Sloveniji, saj se še verjetno spomnite njegovega predloga, da bi varde vključil v uradne strukture Slovenske vojske.

In za vse tiste, ki trdijo, da Slovenija potrebuje to investicijo v orožje. Zakaj? Čemu? Zgolj zaradi zahtev Nata? Ali česa narod ne ve? Smo ogroženi?

Jaz sem ZA posvetovalni referendum o 780.000.000 evrov vredni nabavi orozja ker Slovenija ni vojasko ogrozena
Jaz sem ZA posvetovalni referendum o 780.000.000 evrov vredni nabavi orozja ker Slovenija ni vojasko ogrozena