meja s hrvasko meja s hrvasko

Prepoved odhoda iz Slovenije za državljane Slovenije / nas to spominja na kakšno drugo državo in druge čase?

Prepoved odhoda iz Slovenije za državljane Slovenije je nov ukrep vlade, ki prikaže način njenega vladanja v vsej svoji luči. Tudi v preteklosti se je to dogajalo. V Nemčiji, pred 2. svetovno vojno, so morali Nemci plačevati za odhod iz države, kasneje tudi v nekaterih drugih državah niso smeli iz svoje države. In leta 2021 tudi v Sloveniji – vsak lahko zapusti državo, bi komentiral Hojs, ampak boste za to morali plačati globo.

Saj se zavedamo, da ta ukrep nima nobene veze z reševanjem Covid-19 situacije. Gre pa za nov prikaz moči te ablasti, ki se očitno požvižga na ustavo in civilizacijske norme.

Za osebe s prebivališčem v Republiki Sloveniji so prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme. To sta dve splošni izjemi (prebolevniki in cepljeni) in vse posebne izjeme. Šolarji in osebe, ki jih prevažajo, izjeme ne morejo uveljavljati, če je šola zaprta oziroma če se šolanje ne izvaja. Te osebe morajo ob izstopu iz države predložiti enaka dokazila, kot se v skladu s tem odlokom zahtevajo ob vstopu v državo.

Razumel bi, če bi prepovedali vstop v Slovenijo – pa tudi v tem primeru bi “pizdil”, zaradi ogrožanja življenj državljanov Slovenije. Pa vendar temu ni tako. Vsak lahko mirno pride čez mejo, kjer ni ne policistov, niti enot, ki bi karkoli preverjale. In državljani drugih držav lahko mirno zapustijo Slovenijo …

Ampak ja, dajmo Slovence s kladivom po glavi, saj si to zaslužijo in jim onemogočimo odhod iz Slovenije. Oz. lahko gredo iz Slovenije, če imajo dokazilo, da so preboleli Covid-19 ali pa so bili cepljeni.

Ampak glej ga zlomka, pri cepivu je ravno ta ablast slepomišila in ni naročila 1.500.000 doz cepiva, ki bi omogočile cepljenje državljanov. Posledično smo postali državljani talci in sedaj odloke vežejo na cepljenje?

Glede na to, da je bilo na to temo že spisanih par ustavnih pritožb, me zanima kako bo ustavno sodišče odločilo. Za eno osebo na ustavnem sodišču sem prepričan, da vem kaj bo napisala v ločenem mnenju!

meja s hrvasko