furs samozaposleni furs samozaposleni

FURS / vračilo temeljnega dohodka in oproščenih prispevkov / kdo koga jebe v glavo?

FURS, ne ga srat. Lansko leto marca je vlada ponudila pomoč samozaposlenim, ki so imeli upad prometa – to je bilo v PKP1 in kjer je bilo jasno komunicirano, da so do tega temeljnega dohodka upravičeni tisti, ki so podali FURSu izjavo o vsaj 25. odstotnem zmanjšanju prihodkov v marcu v primerjavi s februarjem ali vsaj 50. odstotnem zmanjšanju prihodkov v aprilu ali maju v primerjavi s februarjem (vir). Drži, kajne?

No, sedaj, ko računovodski servisi pripravljajo bilance za leto 2020, pa je FURS spremenil taktiko in nategnil vse tiste, ki so verjeli, da bo karkoli je bilo takrat napisanega in je vsak samozaposleni moral “podpisati” tudi dejansko držalo.

Vse bolj postaja jasno, da je šlo zgolj za slepilni manever, kajti sedaj je jasno, da zgoraj omenjeni izpadi prihodkov v mesecih ne držijo, saj se je država odločila, da bo to korigirala po svoje. Kako? Tole v teh dneh pošilja FURS naokoli:

Do omenjene državne pomoči so upravičeni tisti samozaposleni, ki so ob vložitvi vloge ocenili, da jim bodo prihodki po njihovi oceni v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 % glede na leto 2019 oz. glede na ustrezno primerjalno obdobje. ZIUZEOP namreč v drugem odstavku 37.člena določa, da so do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10% glede na leto 2019.

No, o tem ni bilo govora v PKP1. Nihče ni opozoril tistih, ki so se zaradi upada prihodkov odločili da sprejmejo pomoč države v obliki temeljnega dohodka in oprostila davkov, da bodo vmes spremenili pogoje sodelovanja in posledično bodo morali: samozaposleni morajo, če ne izpolnijo pogoja glede zadostnega upada prihodkov, vrniti  temeljni dohodek in plačati prispevke za socialno varnost.

Ja, gre preprosto za nateg samozaposlenih in verjetno bi marsikdo, če bi vedel, da bodo takšni pogoji, se raje odločil in zaprl svoj s.p. in odšel na zavod za zaposlovanje. Ampak takrat je vlada dajala lažno upanje in očitno se je vmes odločila, da kaznuje samozaposlene.

Zanimivo, kajne? No, saj drugega sicer nisem pričakoval, me pa zanima kako bodo reševali situacijo tisti, ki so se odločili za temeljni dohodek in ki niso upravičeni do njega. Kako bodo sedaj v mesecu dni vrnili ta znesek, ko pa so imeli omejitve pri svojem poslovanju.

Še enkrat se je dokazalo kar že dolgo časa vemo. There ain’t no such thing as a free lunch, kljub temu, da so bile obljube vlade velike, pa se je na koncu izkazalo, da je bilo vse to storjeno s figo v žepu.

Nihče ni podpisal izjave, kjer je govora o 10 odstotnem upadu prihodkov v letu 2020 v primerjavi z letom 2019. FURS, kako boste to pojasnili vsem tistim, ki so se odločili za podpis pogodbe, ki je drugačen od pogojev, ki jih sedaj vi zahtevate?

furs samozaposleni
furs samozaposleni