cepljenje cepljenje

Cepljenje v zdravstvenih domovih / kdo odloča kdo bo cepljen? Kje se lahko starejši prijavijo na cepljenje?

Cepljenje proti Covid-19 je popoln fiasko te vlade in njenega koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina. To, da nihče ne ve kdaj pride na vrsto, predvsem pa da ni niti osnovnih informacij o tem kako se prijaviti na cepljenje je zgolj samo prikaz modusa operandi te vlade, ki tako “jebe” narod že zadnje leto. Kdo bo kriv za mrtve ob 3. valu ob njihovi nesposobnosti, ker niso nabavili dovolj cepiva (ker so špekulirali s cenami) in ker niso znali pripraviti strategije cepljenja, kjer bi državljanom postalo jasno kdaj bodo prišli na vrsto za cepljenje.

Živim v manjšem kraju, kjer se med seboj poznamo. In tudi pogovarjamo. Sicer še vedno na razdalji, ker Covid-19. In zgodbe, ki jih poslušam v teh dneh so vse prej kot dobre. Veliko je govora o cepljenju in ker so to ljudje, ki so že v pokoju in starejši od 65 let, me vedno znova šokira, da njih ni nihče niti obvestil kdaj bodo cepljeni, prav tako pa teh podatkov nimajo njihovi osebni zdravniki. Z drugimi besedami – prepuščeni so sami sebi in mogoče “sreči”, da bodo prišli do odmerka cepiva.

Verjetno se spomnite poziva vlade, da naj se prijavimo na cepljenje preko portala e-vem. Sam sem to storil – verjetno med prvimi. Sledilo je še preko 140.000 podobno mislečih. Ampak zgodilo se ni nič, kajti veleumi niso premislili o tem. Še več – informacijska pooblaščenka jim je “dala zaušnico” za to dejanje. Potem so začeli komunicirati, da naj se ljudje prijavljajo pri osebnih zdravnikih in le ti jih bodo klicali. Tudi to ne deluje, kajti ni dovolj cepiva – hvala, vlada.

Seveda se ob tem zastavi vprašanje kaj naj storijo tisti, ki nimajo osebnega zdravnika, kajti, če gre vaš osebni zdravnik v “penzijo”, potem na “trgu” ni veliko zdravnikov, ki bi sprejemali nove paciente. Ampak to je miniren problem.

Nazaj k cepljenju. V naših krajih 75+ let stari še niso bili cepljeni. Tudi tisti nad 65+ še ne. Čeprav sodijo v rizično skupino, ki bi morala biti cepljena prva. Po drugi strani pa poznam par ljudi, ki so mlajši od 60 let in so bili cepljeni.

Je torej cepljenje pri osebnih zdravnikih zgolj in samo posledica sposobnosti in nesposobnosti zdravnika? Je odvisno od zdravstvenega doma koliko odmerkov so naročili – ali pa je nekdo drug kriv za to, da dobijo manj odmerkov kot so jih naročili? Gre za šalabajzerstvo, ali pa gre za dejansko “strategijo”, ko so ljudje iz rizičnih skupin prepuščeni sami sebi?

Glede na to, da je bilo v zadnjem času večkrat omenjeno, da nekateri delavci v zdravstvu občutijo pritiske ob klicih in vprašanjih o cepljenju kot grožnje, se mi zastavlja preprosto vprašanje – ali ti ljudje, ki so ogroženi in ki ne vedo kaj naj storijo, nimajo nobene pravice, da vprašajo o tem za to plačano osebje? Verjamem, da je veliko ljudi strah v teh časih in da konfuzne informacije, ki jih servira vlada in njena strokovna komisija, niso v pomoč nikomur. Pa vendar, če se osebje v bolnišnicah počuti ogrožene, kako se šele počutijo tisti, ki niso bili cepljeni in doma čakajo, da pride smrt po njih? Je res tako težko imeti malce empatije in poskrbeti za starejše in ranljivejše?

V 1. valu so bili na udaru varovanci v DSOjih. Številne smrti so prikaz, da je vlada “zajebala”. In v tem času sedaj, so na vrsti upokojenci – očitno ne tisti nad 80 let, ampak tisti med 65 in 80. Le zakaj, bi se človek vprašal.

Še enkrat. S takšno komunikacijo in nesposobnostjo bomo v Sloveniji imeli Covid-19 še tam okoli leta 2050. Ker nihče nič ne ve, ker nihče za nič ne odgovarja. Medtem, ko se v ZDA cepijo kot po tekočem traku pa mi stopicami nekje daleč zadaj in čakamo, da se nas Janez usmili in naroči cepiva.

Na žalost nimam odgovora iz naslova, bi bil pa srečen, če bi ga dobil. Kajti vsak od nas ima nekoga, ki sodi v ogroženo skupino in verjetno bi bil vsak od nas vesel, če bi vedel kako se prijaviti na cepljenje, predvsem pa kdo odloča o cepivih v lokalnih zdravstvenih domovih? Ali pa se cepijo tisti, ki imajo strankarsko knjižico in so za to v prednostni vrsti – oz. so ogrožena vrsta?

cepljenje
cepljenje