Včeraj je vlada predstavila nov vladni semafor. Naslednji teden bodo veljali ukrepi, ki so določeni za rdečo fazo. Ampak glej ga šment, kako bodo veljali ukrepi za rdečo fazo, če pa po včerajšnjih podatkih Slovenija ni v rdeči fazi, ampak je v oranžni fazi! Zakaj? Sedem dnevno povprečje potrjenih okužb je zdaj 932. V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni zdravi 618 bolnikov, 139 jih je na intenzivni negi. Umrli so trije bolniki s covidom-19.

Torej, imamo sedem dnevne rezultate, ki Slovenijo uvrščajo v oranžno fazo, ampak Slovenije bo še kar naprej v rdeči fazi! Pa kdo je tu nor oz. kdo se dela norca iz ljudi? Ali so dejansko tako nesposobni ali pa si želijo, da se nekomu odpelje?

Zakaj še vedno niso odprte terase lokalov, čeprav smo v oranžni fazi in ne v rdeči? Zakaj še vedno ni pouka na fakultetah in višjih šolah?

Sicer se s prehodom v rdečo fazo – v kateri pač nismo po znanih podatkih, naslednji teden odpirajo vrtci in osnovne šole (obvezna maska za šolarjev v 6. in višjih razredih),  šolanje po modelu C na srednjih šolah, na fakultetah dovoljeni izpiti in seminarji do deset ljudi.

Prav tako se zopet odpirajo muzeji, knjižnice in galerije, dijaški domovi. Brezkontaktni športi v skupinah do deset ljudi na priporočeni razdalji so zopet dovoljeni, prav tako so dovoljeni treningi in tekmovanja za kadete in mladince. Odpirajo se trgovine, avtomehanične delavnice in frizerski saloni. Tudi smučišča, vendar zgolj z negativnim testom.

In seveda, v rdeči fazi ni več policijske ure, ki je trajala več kot 170 dni in na katero je bil tako ponosen Aleš Hojs, saj sem prepričan, da je ideja zrasla na njegovem zeljniku.

vladni semafor
vladni semafor