Bliža se 1. maj in tradicionalno “romanje” Slovencev na Hrvaško. Nekateri na svoje nepremičnine, drugi v hotele, kampe ali apartmaje. Ker pa smo v Covid-19 času, pa veljajo določena pravila, ki se jih je potrebno držati. Za vstop na Hrvaško potrebujete negativen hitri test (ne sme biti starešji od 48 ur) ali PCR test (ni dovolj SMS, ampak zdravniško potrdilo), potrdilo o cepljenju (od zadnjega odmerka mora miniti 14 dni) ali potrdilo o prebolelosti. In potem se lahko na Hrvaškem gibate nemoteno.

Vendar pozor. To so pravila, ki veljajo, če ste na Hrvaškem do 10 dni. Če ste dlje, potem boste morali opraviti na Hrvaškem hitri ali PCR test, kar vas bo stalo 66 ali 20 evrov.

Vendar pozor. Bodite pozorni na pravila, ki veljajo, ko se vračate iz Hrvaške v Slovenijo – ta pravila so nekaj drugega kot pravila, ki veljajo na Hrvaškem. Ker se hitro spreminjajo, jih pred potovanjem na Hrvaško vseeno preverite.

Tole velja do 26. aprila.

Ta teden so namreč naši ablastniki spremenili protokol, ki omogoča, da gredo lahko lastniki nepremičnin na Hrvaško in nazaj za 48 tudi z negativnim hitrim testom (test ne sme biti starejši od treh dni). Tisti, ki so obiskali družino in se v Slovenijo vračajo v 72 urah po prehodu meje morajo imeti negativen test, ki ni starejši od enega tedna. Prav tako so na spisek dodali tudi odhode na Hrvaško zaradi “poslovnih razlogov”.

Tole velja od 26. aprila:

Osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Slovenijo predloži:

 1. dokazila o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;
 2. dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali
 3. dokazila o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:
 • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
 • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
 • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
 • prvega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
 • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
 • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
 • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
 • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

Dokazila iz 2. točke se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Osebam, ki se vračajo z napotitve, se ni treba testirati po prihodu v Slovenijo, če predložijo tridnevni negativni PCR test (uporablja se od 26. aprila 2021)

Pripadniku policije ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbencem državnih organov in akreditiranim novinarjem na službeni poti v tujini ob prihodu v Slovenijo ni treba opraviti testiranja, če predložijo negativni rezultat PCR na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Za pomoč osebam in vzdrževalna dela na nepremičnini se rok za vrnitev podaljša na tri dni (uporablja se od 26. aprila 2021)

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 72 urah po prehodu meje, če predloži negativni rezultat PCR ali HAG test na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa.

Sicer pa so vse informacije z vstopom na Hrvaško na voljo na naslovu https://www.safestayincroatia.hr/si.

Komarji moski psi podrazitve visoke cene manj turistov domaci mediji v teh dneh o Hrvaski