Ste v teh dneh dobili na dom pismo Janeza Janše z rumenim grbom in se spraševali kdaj ste dovolili Janezu Janši, da vam pošilja pisma in kje je dobil vaš naslov? Ob tem pa ste še opazili, da ima očitno Slovenija novo barvo grba – rumeno, ki ni definirana v CGPju države? Potem niste edini.

Verjamem, da so domoljupci nadnavdušeni nad pismom Janeza Janše in da bo pri marsikomu pristalo to pismo okvirjeno na steni – poleg križa. Verjamem tudi, da večina domoljupcev verjame, da je vsako pismo lastnoročno  napisal in podpisal Janez Janša – tako kot so domoljupci trdili, da stori Ivan Simič z dohodninskimi odločbami.

To, kar si je dovolil Janez Janša s tem pismo je zopet dokaz kako si nekateri predstavljajo oblast. Oni pač lahko vse. Zastavlja se namreč preprosto vprašanje – ker je naslov prebivališča osebni podatek in v tem primeru je šlo za naslovljeno pošto – od kje Janezu Janši podatki iz centralnega registra prebivalstva. Še posebej je tole precej zanimiv primer, kajti Janezovo pismo so dobili ljudje tudi na začasne naslove prebivališča.

Z drugimi besedami – Janez je brez vašega dovoljenja imel vpogled v vaše osebne podatke in jih izkoristil za predvolilno propagando. ZNB pač nima opcije, da vam lahko nekdo pošilja pisma, kot je pri nekaterih drugih zakonih, kjer je to jasno definirano.

Zanima me kako bo to dejanje Janeza ocenila informacijska pooblaščenka, ampak vsakomur je jasno, da ima Janez dostop do naslovov vseh državljanov v Sloveniji. Kot tudi do vseh podatkov o finančnem stanju, preko Ivana Simiča, kar se je izkazalo pred dnevi

Če bi bila njegova pošta nenaslovljena (brez imena, priimka in naslova) bi se vprašal o smotrnosti in ceni njegovega pošiljanja. Ko pa gre za naslovnjeno pošto – se mi postavi vprašanje od kje Janezu vsi ti podatki. Kdo mu jih je dovolil obdelovati in od kje jih je dobil.

Sedaj pa še del za domoljupce, ki ne razumejo. Mercator in ostale trgovske verige mi lahko pošiljajo nenaslovljeno pošto – vendar, ker imam na “kastlcu” nalepko, da tega ne sprejemam, mi jo tudi poštat ne pusti v nabiralniku. Če mi želi Mercator, Spar, ali kdorkoli drug pošiljati naslovljeno pošto, mora imeti moje dovoljenje – zato imamo GDPR, kjer je jasno definirano kdo upravlja z bazo in za kaj se lahko ta baza uporablja.

Ampak Janezu nisem dal dovoljenja, da mi pošilja pisma na domač naslov. In ne vem od kje mu moji osebni podatki. Ampak pred volitvami za Janeza ni zakonov, kajne? Če bi želel storiti karkoli za večjo precepljenost – bi preprosto odstopil.

Da rumenega grba sploh ne omenjam.

janez jansa pismo
janez jansa pismo